Quantcast

Család

Miért pont az anyák maradnak le a családi fényképekről?

Miért pont az anyák maradnak le a családi fényképekről?
© Tom Werner

A családi album nézegetése közben Laura rájött, hogy a gyerekeivel közös fotókon nagyon ritkán szerepel. Felismerését megosztotta a közösségi médiában, és számára is meglepő mennyiségű hozzászólás érkezett a poszthoz.

A hozzászólásokból kiderül, hogy sok nő jött rá arra, hogy a családi albumokból nagyrészt kimaradnak. A francia Elle interjút készített Laurával, aki a családi vagyon kezelésének és a nők láthatatlanná válásának kérdését veti fel. 

ELLE: Mikor vetted észre, hogy nem szerepelsz a fotókon, vagy egyáltalán nem jelensz meg? 

Laura: Minden évben készítek egy albumot az év fotóiból, és egy idő után, ahogy válogattam őket, rájöttem, hogy csak egy olyan fotó van, amin egyedül vagyok, a gyerekek nélkül. És megszámoltam, az általam válogatott 450 fotónak kevesebb mint 10 százalékán szerepelek, és ezek többsége is szelfi. Évente egyszer van egy rituálénk a férjemmel és a két gyerekkel, négyen lefényképeztetjük magunkat egy profi fotóssal, így tulajdonképpen a velem készült képek nagy része ekkor készül. Ehhez képest a férjem kétszer annyi képen jelenik meg, mint én.  

ELLE: Beszélgettetek erről a férjeddel? 

Laura: Igen, és azt mondta, hogy nem igaz, hogy ez egy női munka, és az apja példáját hozta fel, aki rengeteg fényképet készített. De azt gondolom, hogy ez elsősorban technikai kérdés volt, mert az apja ugyan fotózott a tükörreflexes fényképezőgéppel, de ezek nem feltétlenül hétköznapi fotók voltak. Azt is gondolom, hogy a férjem kevésbé tartja fontosnak az emlékek megőrzését és a fotóalbumok készítését, mint én, így végül is ez a téma nem igazán foglalkoztatja őt. Ezt a feladatot elsősorban az anyák végzik. Csináltam egy kis közvélemény-kutatást a tweetem után, még ha nem is feltétlenül reprezentatív, de a válasz 91 százalékban ez volt.

ELLE: És te mit gondolsz erről? 

Laura: Szerintem két dologról van szó: egyrészt a tweetemre adott válaszok között valaki mondta, hogy ez is mentális teher, ami kérdéseket vet fel, még ha számomra akkoriban ez csak egy kis bosszúság volt. Másrészt rájöttem, hogy más nők számára ez valódi fájdalom volt. Ezek a nők évekkel a gyerekek születése után jöttek rá, hogy nincsenek róluk közös képek.

ELLE: Hogyan tervezed orvosolni a problémát? 

Laura: Azt hiszem, néha azt kellene mondanom, hogy ma te vagy az, aki előveszi a telefont vagy a fényképezőgépet, de tényleg fotózz, mert a nap végén szeretném, ha lennének képek! És néhány nő, aki válaszolt a tweetemre, úgy döntött, hogy ezentúl fizetni fog egy profi fotósnak a képekért. Ez nem oldja meg a férjekkel kapcsolatos problémát, de legalább emlékeket ad!

Forrás: Elle