Quantcast

Incredible women

Lénárt Ágota: „Tényleg kiváló tanács, hogy aludjunk egyet a problémákra”

Lénárt Ágota: „Tényleg kiváló tanács, hogy aludjunk egyet a problémákra”
© Ajkai Dávid

Fantasztikus nők, lenyűgöző életutak – Incredible women sorozatunkban olyan inspiráló történeteket mutatunk be, melyekből mindenki erőt meríthet. Ezúttal Lénárt Ágota tanszékvezetővel, sportpszichológussal, számszeríjásszal beszélgettünk.

Meglehetősen sokáig kell görgetni a publikációs listáját, olykor extrém hosszúságú munkanapokkal képes csak a feladatai végére jutni. Ez nem este nyolcas zárást jelent. A született zseniség adta alkalmi szikráknál a tisztességgel elvégzett rengeteg feladat szerinte tartósabb eredményre képes. Kivételes a tisztségeit és a végzettségeit soroló önéletrajza is, megkérem, mondja meg öt másodperc alatt pontosan, melyikből mennyit birtokol. „Várj, ez nem olyan egyszerű!” Tizenkettőig jutunk közösen.

Gyerekkorában hegedült, még Kobayashi Kenicsiró is vezényelte egy ifjúsági zenekarban, majd magyar-orosz tanár szakos pedagógusként feszegette a rendszerváltás előtti rozsdás kereteket. Eredeti motivációs akciói közben fordult a pszichológia felé, mára a nemzeti kincsünknek tartott olimpikonjaink sportpszichológusainak a vezetője. Évtizede rengeteg klasszis versenyzőnk személyes segítője, egyesek a pótmamájuknak tekintik. Aki elvégzett jól egy munkát, kettőt kap jutalomba alapon mára elég sok mindennel foglalkozik emellett: oktató és tanszékvezető a TF-en, a MOB orvosi bizottságától a Magyar Pszichológiai Társaság elnökségén át az Európai Sportpszichológiai Társaságig sokfelé van széke.

Tessék kapaszkodni, eközben aktív sportoló, számszeríjászatban több magyar bajnoki cím és rekord birtokosa, világ- és Európa-bajnok. Még a sportág szabályzatát is szó szerint átírták miatta. Szokott-e lustálkodni munkanapokon, kérdezem, mire „természetesen igen”-t válaszol. Ilyenkor szól a kollégáknak, „fél óra fegyverszünet”, és elvégzi az autogén tréning hat lépését a karok elnehezedésétől a hűvös homlokig. Sportoló ellenfeleinek jogos panasza szerint ezt csinálta a versenyek ebédszüneteiben is, majd „utána jobban lőtt”, ezért engedve a konkurencia nyomásának, a szövetség lerövidítette a hivatalosan étkezésre adott időt.

„Nem én választottam ezt a sok mindent. Megtalálnak a feladatok” – mondja, de az is igaz, észreveszi azért ő is, hol kell a segítsége. Elsők között érkezett a tíz emberéletet követelő vörösiszap-katasztrófa vagy a hurghadai buszbaleset helyszínére, számtalan tragikus esemény után máig segít feldolgozni a szinte lehetetlent a túlélők, vagy éppen az áldozatok családtagjai számára. Ő maga hogyan lép át az élet nehézségein? „Nézőpontváltással, jól átgondolt, tudatos problémamegoldással. Mindennek több olvasata létezik, és tényleg kiváló tanács, hogy aludjunk egyet a problémákra.” Mit tegyen, aki mégsem képes átmászni az elé épített falat?  „Nem szégyen segítséget kérni. Ha a fizikai fájdalommal fogorvoshoz megyünk lyukat tömetni, mert ahhoz ő ért, akkor a lelki sérüléseinkkel is forduljunk szakértőhöz. Ne egymagunk küzdjünk a mentális problémáinkkal.”

Így is örökre velünk maradhatnak bizonyos fájó emlékek. Egyszer teremcsúcsot lőve csupán hatodik lett egy versenyen, amit máig igazságtalannak érez a sorstól, de továbblépett, és azóta versenyeket nyert. Tényleg sokan merítkeznek az általa töltögetett győztesek kútjából. Kevesen tudják, de a művészvilág színfalai mögött is dolgozik, izgulósabb fellépések előtt neves színészek és körülrajongott zenészek a segítségével készülnek legjobbjukat nyújtani a színpadon.

A cikk eredetileg az Elle magazin 2021. szeptemberi lapszámában jelent meg.