Quantcast

#Happy

Hány óra szabadidőre van szükségünk ahhoz, hogy boldogok legyünk?

Hány óra szabadidőre van szükségünk ahhoz, hogy boldogok legyünk?
© The Good Brigade / Getty Images

Amerikai kutatások megpróbálták számszerűsíteni, hogy mennyi szabadidőre van szükségünk ahhoz, hogy elégedettek legyünk az életünkkel.

Állandóan rohanunk. És nem egy parkban, rövidnadrágban és futócipőben, esetleg a kedvenc lejátszási listánkat hallgatva. A munka, az otthon és a család között egyensúlyozva a barátokra és a szabadidős tevékenységekre alig jut idő. És ez nemcsak frusztrációt, hanem rossz közérzetet is okoz. Egy ideális világban mennyi szabadidőre lenne szükség ahhoz, hogy (igazán) boldogok legyünk?

A választ erre az ősrégi kérdésre amerikai kutatók egy csoportja adta meg, akik az Amerikai Pszichológiai Társaság folyóiratában tették közzé egy 12 hónapon keresztül 22 000 emberen végzett kísérlet adatait, akiknek minden nap le kellett írniuk a napjukat és a különböző pillanatok által kiváltott érzéseket. A kutatók megállapították, hogy átlagosan napi kettő és öt óra közötti szabadidőre lenne szükség ahhoz, hogy valaki igazán boldog legyen.

Tézisük alátámasztására a kutatók ezt követően elemezték a National Workforce Evolution Study adatait, amely 16 éven keresztül gyűjtött vizsgálta, hogy egy 14 000 fős munkavállalói csoport hogyan töltötte szabadidejét. Mindennek tetejébe a tanulmány szerzői további 6000 résztvevőt jelöltek ki intenzívebb életmóddal. Egyeseknek korlátozott (napi 15 perc) vagy mérsékelt (napi 3,5 óra) szabadidővel kellett beérniük, míg másoknak több idő állt a rendelkezésükre (napi 7 óra). Ezután mindegyiküknek el kellett mondania, hogy mennyire elégedett a szabadidő eltöltésével.

Vágyak teljesítése

Az eredmények elemzése azt mutatja, hogy a jólét egyenesen arányos a szabadidő mennyiségével. Ahhoz, hogy boldogok legyünk, átlagosan napi 2 és 5 óra közötti szabadidőre lenne szükségünk. De ha több szabadidő állna rendelkezésünkre, az nem eredményezne nagyobb elégedettséget, mivel a kutatók által kidolgozott jólléti görbe 5 óra után hirtelen lejtmenetet mutat. Az eredmények alapján elmondható tehát, hogy a túl sok szabadidő akár boldogtalanná is teheti az embert.

A mennyiség nem jelent minőséget

Ha nincs időnk pihenni, feltöltődni, azt csinálni, amitől jól érezzük magunkat, az boldogtalanná tesz minket. De attól, hogy sok órát tölthetünk el tetszésünk szerint, még nem leszünk automatikusan boldogabbak. Sok múlik azon, hogyan tölti az ember ezt a szabadidőt, azaz az idő minőségén. A tudósok meg vannak győződve arról, hogy a jólét megteremtésében döntő szerepet játszik, ha van célunk, ha szocializálódunk, és közös tevékenységeket folytatunk a számunkra fontos emberekkel.

Forrás: Elle