Quantcast

Buzz Lightyear

Leszbikus csók miatt cenzúrázzák a Pixar új rajzfilmjét

Leszbikus csók miatt cenzúrázzák a Pixar új rajzfilmjét
© Pixar/Disney

Egyetlen jelenet miatt több országban sem kerülhet mozikba a Pixar új rajzfilmje.

Hiába törekednek a Pixar rajzfilmkészítői az LMBTQ-közösségek megfelelő reprezentációjára, ha a végső alkotás éppen azokhoz nem juthat el, akiknek szánják azt: a közönséghez. Márpedig az Egyesült Arab Emírségek a napokban bejelentette, hogy náluk nem kerülhet mozikba az Angus MacLane által rendezett legújabb Pixar-alkotás, a Buzz Lightyear.

A Toy Storyban megismert karakter saját filmjében ugyanis egy leszbikus játékbabapár is szerepel: a címszereplő űrjárőr hű társa, Alisha Hawthorne és szintén nőnemű párja. Az animációs filmben a két karakter vállaltan egy párt alkot, sőt egy kisgyereket is nevelnek. Az Öböl-menti országban, ahol még mindig bűnnek számít a homoszexualitás, egy jelenetet különösen kifogásoltak: azt, amiben a két női karakter egy rövid csókot vált.

Az Egyesült Arab Emírségek Médiaszabályozási Hivatala ezért hivatalos közleményt adott ki arról, hogy az alkotás megsérti a médiatartalommal kapcsolatos helyi előírásokat, ezért nem engedélyezik a mesefilm vetítését az ottani mozikban. A leszbikus csókjelent miatt további öt országban, Szaúd-Arábiában, Indonéziában, Malajziában, Egyiptomban és Kuvaitban ugyancsak betiltották a Buzz Lightyear vetítését, és a korábbi tendenciák alapján jó esély van arra, hogy hamarosan Kína is meglépi a cenzúrára vonatkozó döntést.

A Pixar a Disney-vel is harcba szállt

A leszbikus csókjelenettel szemben azonban nem csak az arab országnak volt ellenvetése: először a Disney vezetői is kivágatták azt a filmből. Március elején végül a Pixar alkotói több napos vitát követően nyílt levélben kérték a Disney stúdiót, hogy engedélyezzék a szóban forgó jelenetet, így az visszakerülhetett a rajzfilm végső változatába.

A Variety című filmes szaklap értesülései szerint a Pixar munkatársai azt is kifejtették, az őket is tulajdonló Disney rendszeresen akadályokat gördít eléjük, ha az LMBTQ-közösséghez tartozó karaktereket szeretnének szerepeltetni a produkcióikban.

Via

Produkciók, amiket szintén cenzúráztak: 

Megmásított befejezéssel vetítik a Harcosok klubját Kínában

Több országban betiltják az új West Side Storyt

A tévésorozatokból is kitiltják a nőket a tálibok