Quantcast

Elnyomás

A tévésorozatokból is kitiltják a nőket a tálibok

A tévésorozatokból is kitiltják a nőket a tálibok
© SHAH MARAI / AFP

Az újonnan bevezetett szabályok értelmében nem szerepelhetnek nők a televíziós drámákban Afganisztánban.

Új irányelveket fogalmazott meg a tálib kormány az afgán televíziós csatornák számára, amelyek nyolc új szabályt is tartalmaznak. A női újságírókat és műsorvezetőket például kötelezik arra, hogy a képernyőkön csak fejkendőben jelenhetnek meg, bár azt pontosan nem határozzák meg, hogy milyen típusú fejkendő viselése elvárt – számolt be róla a BBC hírportál.

Az augusztusban hatalomra került szélsőségesek betiltják az iszlám törvényekkel és az afgán értékekkel ellentétesnek tekintett filmek és műsorok sugárzását, valamint a férfiakról készült, intim testrészeket felfedő felvételek bemutatása sem lesz engedélyezett. Szintén nem kerülhetnek képernyőre a vallást és az afgán népet sértő komédiák és szórakoztató műsorok.

Nehéz lesz betartani az előírásokat

A tálib vezetők a külföldi kulturális értékeket népszerűsítő filmeket is levették a műsorról. Ami ennél is meglepőbb, hogy a televíziós sorozatokban megtiltották a nők szereplését – így azokat a külföldi szériákat sem vetíthetik az afgán tévében, amelyben női főszereplők láthatóak.

Hujjatullah Mujaddedi, az afganisztáni újságírókat képviselő szervezet egyik tagja a brit hírportál kérdésére elmondta, az új korlátozások váratlanul érték őket, emellett a szabályok egy része nem gyakorlatias, így azok végrehajtása akár egyes műsorszolgáltatók bezárásához is vezethet.