Quantcast

Persona non grata

Miért cenzúrázták a Jóbarátok új részét Kínában?

© Getty Images / Communiqué

A kínai rajongók 6 perccel kevesebbet láthattak a Jóbarátok különleges kiadásából.

Május 27-én eljött a nap, amire kiéhezett rajongók tömegei vártak világszerte: végre elérhetővé vált a Jóbarátok reunion. Amint az várható volt, a különkiadás nézettségi rekordokat döntött, kevesebb mint 7 órával a premier után már több mint 1 millióan streamelték a várva várt epizódot. Bár a Jóbarátok-rajongók étvágya 27 évvel a sorozat kezdete után is kielégíthetetlen, mindenki nagy boldogsággal fogadta a hírt, hogy ezúttal 100 percet tölthet el a kedvenc karaktereivel. Legalábbis a világ csaknem összes országában, Kínában ugyanis csak 94 percet tekinthetnek meg a nézők Rachel, Ross, Joey, Monica, Chandler és Phoebe nosztalgiázásából. A három fő kínai platformon (Youku, Tencent Video és iQiyi) a különleges epizód megvágott, cenzúrázott változata érhető el.

Nemkívánatos szereplők

A cenzúra azért következett be, mert a Jóbarátok különkiadásában több olyan híresség is szerepet kapott, akiket a Kínai Népköztársaságban persona non grataként, azaz nemkívánatos személyként tartanak számon: nevezetesen Lady Gaga, a BTS együttes és Justin Bieber. Az ő jeleneteiket egész egyszerűen kivágták az új epizódból.

A kínai rajongók így nem láthatták Lisa Kudrow és Lady Gaga Büdös macska-duettjét, az énekesnő ugyanis tiltólistára került az országban, miután találkozott a Dalai Lámával, akit a kínai rezsim szeparatistának kiáltott ki. De lemaradtak arról a jelenetről is, amelyben Justin Bieber Ross híres Burg-nyik jelmezében tűnt fel a képernyőn. Justinra azért orroltak meg, mert a vezetők szerint kétszer is megsértette a kínai nemzetet: egyszer akkor, amikor ellátogatott Tokióban a Jaszukuni-szentélybe, amely a kül- és belháborúkban odaveszett japán katonáknak állít emléket. Másodszor pedig akkor, amikor a testőrei vállán ülve cipeltette végig magát a kínai nagy falon. A cenzorok áldozatául esett továbbá a BTS dél-koreai együttes is, akik egy dalban énekelték meg azt, mennyire imádják a Jóbarátokat. Ők azért nem szerepelhettek a végső változatban, mert korábban nyilvánosan beszéltek a koreai háború kapcsán az amerikai katonákat ért fájdalomról – miközben a harcokban a kínai felet is komoly veszteséget érték.

Tiltott témák

A három szereplő mellett bizonyos témák sem maradhattak benne a cenzúrázott változatban. A beszélgetésekből kivágtak minden olyan részt, amelyben bármilyen LMBTQ+-közösséghez köthető téma került szóba. Így azok a rajongói vallomások sem kerülhettek képernyőre, amelyekben arra emlékeztek vissza, a sorozat mennyit segített nekik abban, hogy elfogadják magukat és az identitásukat. Bár a rajongók világszerte felháborodtak, nem ez az első eset, hogy egy művészeti alkotás a kommunista párt cenzúrájának esik áldozatul.  Különösen igaz ez akkor, ha egy mű a Csendes-óceáni térségből származik vagy a Középbirodalomban játszódik. Így várhatóan a Marvel két új filmje, a Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája, valamint az Örökkévalók is cenzúrázott formában kerül majd a kínai közönség elé.

Forrás: ELLE