Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

LMBTQ

Sorsfordító lépésre készülnek a melegek ellen Oroszországban

2022. július 12.

2 perc olvasás

ELLE

lmbtq meleg közösség melegházasság oroszország melegellenes törvény LMBTQ-közösség
Sorsfordító lépésre készülnek a melegek ellen Oroszországban
© Benjamin Cremel / AFP

Az oroszországi LMBTQ-közösségek csaknem teljes ellehetetlenítésével érne fel a tervezett törvénymódosítás. 


A 2013-ban elfogadott „melegpropaganda-törvény” szigorítását javasolják az orosz törvényhozók. Ha a módosítást elfogadják, annak rendkívül negatív következményei lehetnek az orosz LMBTQ-közösségek mindennapjaira nézve. 

A jelenleg is érvényben lévő törvény megtiltja Oroszországban a „hagyományostól” eltérő szexuális kapcsolatok népszerűsítését a kiskorúak számára. A tervezett módosítás ezt a tilalmat a felnőtt lakosságra is kiterjesztené – vagyis a jövőben pénzbírsággal sújthatnának minden olyan eseményt vagy cselekedetet, ami a homoszexualitás népszerűsítésének tekinthető. 

„Javasoljuk, hogy az ilyen propaganda tilalmát általánosan terjesszük ki a közönség korától függetlenül offline, a médiára, az internetre, a közösségi hálózatokra és az online mozikra”

– mondta el Alekszandr Hinstein, az Állami Duma információs bizottságának vezetője. 

A hatóságok indoklása szerint ezzel a lépéssel szeretnék védeni az orosz lakosság erkölcsét az oroszellenes liberális értékekkel szemben. Emberi jogi aktivisták szerint azonban a melegellenes törvényt már most is széles körben alkalmazzák az orosz LMBTQ-közösségek és aktivisták megfélemlítésére. 

A melegházasság a múlté Oroszországban

Vjacseszlav Volodin orosz parlamenti elnök múlt heti nyilatkozatában kiemelte, hogy miután Oroszország az ukrán konfliktus miatt kilépett az Európa Tanács emberi jogi megfigyelő szervezetéből, mostantól saját hatáskörben rendelkezhet a „nem hagyományos értékek” népszerűsítésének tilalmáról. Hozzátette: 

„Az azonos neműek házasságának legalizálására irányuló követelések Oroszországban a múlté.” 

A homoszexualitás egészen 1993-ig bűncselekménynek számított Oroszországban, és a mentális betegségek közül is csak 1999-ben törölték azt. Az ILGA-Europe „Szivárványos Európa” indexe szerint az LMBTQ-barát európai országok rangsorában Oroszország az utolsó előtti helyen áll Örményországgal egyetemben. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves