Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Helyes írás?

Egybe vagy külön? – Ezt a helyesírási kvízt illik hibátlanra kitölteni!

2023. június 26.

4 perc olvasás

Gyulai Bence

kvíz helyesírás nyelvtan
 Egybe vagy külön? – Ezt a helyesírási kvízt illik hibátlanra kitölteni!
© Fotó: Shutterstock/Look Studio

A magyar helyesírás egyik legnehezebb szabályáról készítettünk kvízt. Te is olyan könnyen rontasz, mint az átlag internetező?


Készítettünk egy újabb kvízt, aminek a helyesírás a témája. Közelebbről most az összetett szavakról lesz szó, és ha sikerül eltalálnod a jó választ mind a 10 kérdésre, akkor megemeljük a szalma kalapunkat. Vagy a szalmakalapunkat? (Spoiler: az utóbbit.)

Egybe vagy külön? – Helyesírás haladóknak!

Több oka is van annak, miért lehet az összetett szavak egybeírása az egyik legtöbbször áthágott szabály a magyarban. Egyrészt maga a szabály eléggé komplikált, és a mondat egészének az értelmét is figyelembe kell venni ahhoz, hogy el tudd dönteni, hogy mit kell egybe írni és mit külön. Ugyanaz az összetétel az egyik mondatban külön, a másikban viszont egybeírva helyes.

Pont ezért van másrészt, hogy a legtöbb helyesírásellenőrző nem veszi észre, ha különírsz egy összetett szót, ezért ezek a hibák nagyon könnyen bennemaradnak az online publikált szövegekben. Egy j/ly-tévesztést azonnal pirossal aláhúz a spell check, de ha ennek az angol kifejezésnek a magyar megfelelőjét úgy írom le, hogy helyes írás ellenőrző, akkor a spell check meg se mukkan, pedig ami az angolban két szó, az a magyarban nem három, hanem egy. Sőt, a telefonod valószínűleg automatikusan szétszedi az egybeirandó szavak jó részét.

Harmadrészt ha sok angol szöveget olvasol, akkor valószínűleg még könnyebben átáll a szemed a különírásra, és egyre kevésbé tűnik fel, hogy ezeket magyarul viszont egybe kell írni. Egy football match magyarul focimeccs, a cat food nálunk macskakaja és még sorolhatnánk. Ilyen szempontból előnyben vannak a németesek (Fußballspiel, Katzenfutter).

Egybe vagy külön? – Gyorstalpaló a kvíz előtt!

Az én egyik kedvenc példám a svédasztal és a svéd asztal közötti különbség. A svédasztalos reggelinél nem feltétlenül skandináviából érkezett asztal van megterítve, hanem a felszolgálás módjára utal az összetétel. Egy svéd asztal esetében viszont a svéd kitétel tényleg az asztal származási helyére vonatkozik. Egy ingatlaniroda egy olyan iroda, amiben ingatlanokkal foglalkoznak, egy ingatlan iroda viszont egy olyan iroda, amit nem lehet odébbvinni.

Itt a vonatkozó részlet az MTA honlapjáról az összetett szavak egybeírásáról további szemléletes példákkal:

ha két szó kapcsolatának jelentése több vagy más, mint a tagok jelentésének együttese, akkor ezt az alkotóelemek egybeírásával érzékeltetjük. Például a szárazföld nem azt jelenti, hogy »nem nedves föld«, hanem hogy »a Föld felszínének tengerrel, vízzel nem borított része«, a tízórait nemcsak tíz órakor fogyaszthatjuk el; a tűzrőlpattant menyecske vagy leány nem tűzről pattant, hanem »élénk, ügyes, talpraesett«.

És van még egy fontos tudnivaló: ha a két szó kapcsolatát ragokkal tudnánk pontosan leírni, de ezek a ragok hiányoznak, akkor a két szót egybe kell írni. Idézzük megint az Akadémiát:

ha egy jellel vagy raggal is jelölhető, különírt szókapcsolat elemei (pl. félig kész, kéményt seprő, pályát tévesztett, vitaminban dús) jel vagy rag nélkül állnak, egybeírjuk őket: félkész, kéményseprő, pályatévesztett, vitamindús stb. [...] Sokszor az elő- és utótag között olyan bonyolult kapcsolat van, hogy az összetétel csak többszavas szerkezettel értelmezhető. Így például: vámvizsgálat (= vámnál végzett, vámmal kapcsolatos vizsgálat); csigalépcső (= a csiga házához hasonló lépcső); stb. Az ilyen, úgynevezett jelentéstömörítő összetételek tagjait egybeírjuk, például: árvízvédelem, barázdabillegető, emlékkönyv, motorcsónak.

Komplikáltnak hangzik? Valószínűleg az is, hiszen rengetegen elrontják ezt a szabályt. Nézzük, te is bonyolultnak találod-e a gyakorlatban!

Egybe vagy külön? – Itt a kvíz!

10 mondatot találsz az alábbi kvízben, mindegyikben a fenti szabályok alkalmazására találsz több példát. Illetve még több példát a nem alkalmazására: azokat a szókapcsolatokat keresd majd a mondatokban, amiket külön írtunk, pedig egybe kellett volna! Annyi mindössze a dolgod, hogy megszámold, hány ilyen külön/egybe-típusú hibát találsz az adott mondatban. A végén természetesen megmutatjuk a helyes megfejtést. Most már mindent tudsz, indulhat a játék!



Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves