Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Összejön a 10/10?

J vagy ly? Ezt a helyesírási kvízt illik hibátlanra kitölteni

2023. május 22.

1 perc olvasás

Gyulai Bence

kvíz helyesírás nyelvtan
J vagy ly? Ezt a helyesírási kvízt illik hibátlanra kitölteni
© Fotó: Pexels.com/Ylanite Koppens

Úgy érzed, sosem rontanád el, hogy egy szót pontos j-vel vagy elipszilonnal kell-e írni? Friss helyesírási kvízünkkel tesztelheted, hogy tényleg így van-e.


Készítettünk már idén egy helyesírási kvízt, most jöjjön az első feladatsor után a folytatás! Ezúttal egyetlen témára kérdezünk csak rá, de arra alaposan!

J vagy ly?

A magyar egy roppant komplikált nyelv, de a helyesírás még a viszonylag egyszerűbb vetületei közé sorolható. Az esetek többségében ugyanis hangzás után elég könnyű leírni helyesen egy szót, hiszen minden hangnak egy betű felel meg és minden betűnek egy hang. Ez alól a szabály alól egyetlen kivétel van, amint azt az ember általános iskolában az első nyelvtanórák egyikén rögtön megtanulja: a j és az ly ugyanazt a hangot jelöli, így egyszerűen hallás után nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy egy [j] hangot tartalmazó szóba melyik betű kell.

Valamiért úgy van elkönyelve, hogy a legsúlyosabb helyesírási hibák közé tartozik, ha valaki eltéveszt egy j/ly-t, úgyhogy ha ezt te is így gondolod, akkor illik hibátlanra kitöltened az alábbi kvízt.

10 kérdést tartalmaz a feladatsor, és mindegyik kérdés egy-egy mondat, ami j-t és/vagy ly-t tartalmaz. A felajánlott lehetőségek közült természetesen

mindig a helyeset

kell kiválasztanod. Indulhat a játék!

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves