Minden, amit a teáról tudni kell
Fekete tea
Alapvetően a teacserje leveleiből készült főzetet nevezzük teának, de emellett számtalan más növényből is előállítható a forró ital. A fekete tea esetében a friss tealeveleket fonnyasztás után magas páratartalmú helységben erjesztik, és ezután szárítják ki. Az oxidáció hatására ugyan elveszti magas antioxidáns tartalmát, de cserébe karakteres ízű teafüvet kapunk, ami csökkenti a szájban található baktériumok számát. Többféle változata is ismert.
Elkészítése: A tealeveleket 100 fokos vízzel forrázzuk le, és hagyjuk ázni 3-5 percig.
Zöld tea
Jótékony hatásai alapján a teák királyának is nevezhetnénk ezt az erjesztetlen fajtát. Mivel szedés után azonnal hőkezelésnek vetik alá, majd rögtön szárítják, így megőrzi vitamin- és ásványi anyag tartalmát. Ennek köszönhetően méregtelenít, segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, lassítja a mészlerakódást, erősíti a szívizomzatot és segíti a zsírégetést is. Szintén több változata létezik.
Elkészítése: Öntsünk rá 65-70 fokos vizet és 2-3 perc után szűrjük le.
Fehér tea
Elsősorban Kínában készítik fiatal levelek, olykor rügyek felhasználásával, amiket úgy szárítanak meg, hogy az erjedési folyamat el se kezdődjön. A fekete és zöld teánál kevésbé karakteres, kesernyés utóízt hagy maga után. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, kiváló ellenszere többek között a bőröregedésnek.
Elkészítése: Áztassuk 65-70 fokos vízben, majd 8-12 perc után szűrjük le.
Oolong
Félig erjesztett tea, melyből sárgás színű, virágos aromájú ital készül. Kínából származik és a fekete, valamint a zöld tea összes jótékony tulajdonságával rendelkezik. Erős zsírégető hatása miatt fogyókúra mellé kifejezetten ajánlott.
Elkészítése: A leveleket 2-3 percig áztassuk 90-95 fokos vízben.
Rooibos
Dél-Afrikában őshonos teafajta, mely a vörös fokföldirekettye vagy más néven vörösbokor zsenge hajtásaiból készül. Magas az antioxidáns tartalma, koffein pedig nem található benne, így életkortól függetlenül bárki fogyaszthatja. Álmatlanság, fejfájás és ingerlékenység ellen kiváló ez az édeskés-pirosas ital.
Elkészítése: megegyezik a fekete teáéval.
Mate
Egy Dél-Amerikában őshonos fafajta leveleiből készítik ezt a természetes energiaitalt, mely káliumban, nátriumban, magnéziumban, A-, B1-, B2- és C-vitaminban gazdag. Tonizáló hatása mellett csökkenti az éhségérzetet, kiváló méregtelenítő és serkenti az izomszövetek fejlődését valamint a zsírégetést is.
Elkészítése: Forrázzuk le 80-90 fokos vízzel és 5 percig áztassuk a leveleket.
Lapacho
A brazil őserdőkben élő lapacho fa kérgének belső rétegéből készülő koffeinmentes, füstös ízű ital rengeteg ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, fokozza a sejtek anyagcseréjét, ezáltal erősíti az immunrendszert. Visszatérő bakteriális fertőzések, allergia esetén kifejezetten érdemes fogyasztani, de cukorbetegeknek is segít.
Elkészítése: A kérget adjuk forrásban lévő vízhez, majd főzzük 5 percig, végül pedig 15-20 percen keresztül pihentessük.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!