Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

FILMAJÁNLÓ

10 film, ami után átértékeled az életedet

2022. július 17.

6 perc olvasás

Wadolowski-Balogh Orsolya

dráma filmajánló filmek igaz történet motiváló elgondolkodtató
10 film, ami után átértékeled az életedet
© Filmimádó Channel - YouTube

Motiválóak, elgondolkodtatóak és felemelőek. Biztos lehetsz abban, hogy nagy hatással lesznek rád ezek a filmek, mert nemcsak átértékelheted utána az életedet, hanem tettekre is sarkallhatnak!


Mindenkit érnek csapások. Néha pedig hajlamosak vagyunk azt hinni: nekünk a legrosszabb. Van, mikor szürkének, szenvedéssel telinek, borzalmasnak találjuk az életünket. Olyankor pedig ha megnézel egy olyan filmet, ami a listán szerepel, egyből átgondolod az életedet. Nem feltétlenül azért, mert rájössz, vannak, akiknek sokkal rosszabb, mint neked. Hanem elkezdheted tisztán látni az életedet, és ráeszmélhetsz arra, hogy rengeteg lehetőséged van. Igen, ilyen mindent elsöprő 10 film, mert mély nyomot hagynak benned:

127 óra

Aron Ralston útnak a Utah államban lévő kanyon falainak megmászására, és senkinek sem szól arról, hova készül.  Abban a hitben él: bármire képes. A jég hátán is megél. Aztán egy rossz mozdulat miatt becsúszik a sziklafalak közé és beszorul az egyik karja. Öt napot tölt abban a helyzetben, és a szeme előtt lepereg az egész élete. Végül egy váratlan tettre szánja el magát. A film nem pusztán azt tanítja, hogy fő a biztonság, a szerénység, az alázat, és a legjobbak is történhetnek balesetek. Azt üzeni: óriási akaraterő rejlik az emberben.

Az élet szép

Egy hihetetlenül édes, de szívfacsaró történt. A második világháború idején játszódik és Guido egész családját koncentrációs táborokba viszik. Vele van a kisfia is, és mindent megtesz azért, hogy megvédje a testét a lelkét a tábor szörnyűségeitől. Képes elérni, hogy a fia boldog legyen, jól érezze magát, miközben azt tanítja neki: az élet a borzalmak ellenére is szép. A film első része egy könnyed komédia, a második felét könnyek között, mosolyogva nézi végig az ember.

Egy makulátlan elme örök ragyogása 

Kate Winslet és Jim Carrey egy elhidegült szerelmespárt alakítanak, akik megpróbálják kitörölni egymást az emlékeikből egy új technológia segítségével. A film gyönyörűen kiemeli a kapcsolatok bonyolultságát és a szakítás fájdalmát, ugyanakkor rámutat arra, milyen fontosak az emlékek. Ez a romantikus dráma újra felidézi benned a mindent elsöprő szerelem emlékét és azt, milyen következményekkel jár!

Hét év Tibetben

A Hét év Tibetben egy gyönyörű és tanulságos film, amely az önelégült osztrák hegymászó utazásait járja körül, akit Brad Pitt alakít. A sorstól persze megleckézteti, és ott ragadt Tibetben, ahol felfedezi önmagát, és önzetlenséget tanul az ifjú dalai lámától. Felkavaró történet két különböző világ találkozásáról, és arról: milyen csodás világ rejlik az egón túl. A Hét év Tibetben egy spirituális utazás a lelkednek, amin kár lenne kihagynod!

Pi élete

A kaland-dráma Yann Martel azonos című regényén alapul. Egy férfi elmeséli élettörténetét arról, hogy 16 évesen túlélt egy hajótörést, amelyben családja meghalt, ő pedig a Csendes-óceánon rekedt egy mentőcsónakon egy bengáli tigrissel. Pi élete fontos tanulságokra mutat rá, köztük arra: minden élet számít, az akaraterő képes hegyeket mozgatni, és a legelveszettebb helyzetben sem szabad feladni a reményt, mert történhetnek csodák.

A boldogság nyomában              

Egyszerűen nem lehet könnyek nélkül végignézni a Will Smith főszereplésével készült igaz történetet. A főszereplő, Chris Gardner, egy frissen elvált, megfáradt, megtört férfi, aki ráadásul hajléktalan is. De főleg: egyedülálló apa, aki mindent megtesz azért, hogy kihúzza magukat a csávából. Emberfeletti kitartásról tesz tanúbizonyságot, és közben van egy álma, amiért elszántan harcol. Hihetetlenül felkavaró, és egyúttal megindító Chris története.

Életrevalók

Ez is egy olyan igaz történeten alapuló dráma, amelyen az egyik szemed sír, a másik nevet. A lebénult arisztokrata felkarol egy szegény, börtönből szabadult színes bőrű férfit, és felveszi az ápolójának. Ez egy erőt adó történet az életörömről és a főszereplők váratlan barátságáról, akikben első pillantásra semmi közös sincs. Az intelligens és kulturált Philippe, élete legszórakoztatóbb időszakát éli át a brutálisan őszinte, impulzív és egyszerűnek mondható Drissszel. Értékes emlékeztetőt ad arról, hogy sose ítéljünk első látásra, és a státusz, fogyatékosság nem akadálya egy őszinte barátságnak.

Vadon

A Vadon egy fiatal nő harcáról szól, amit főleg önmagával vív. Cheryl (Reese Whiterspoon) rákban elveszíti anyját, véget ér a házassága, majd a drogokhoz fordul. Végül eléri azt a pontot, ahol rájön, valaminek változnia kell, különben még mélyebbre süllyed. Ezért elhatározza, hogy nekivág egyedül a vadonnak, minden előzetes túrázási tapasztalat nélkül. A több mint 1000 mérföldes túra során fájdalmat, félelmet, magányt és kimerültséget tapasztal, de sokkal többet nyer, mint amennyit elveszít az út során.

Walter Mitty titkos élete

Gyerekként mindannyian rengeteget álmodoztunk. Sokan, mikor felnőttünk, elfelejtettünk álmodozni. Míg másokra épp az ellenkezője is: továbbra is csak álmodoznak, hogy elmeneküljenek a valóság elől. Ezt teszi Walter Mitty is, aki a fejében éli az életét, mígnem egy nap kénytelen „kilépni” a valóságba. Nagyon elgondolkodtató vígjáték, ami felhívja a figyelmünket az álmodozás fontosságára, ugyanakkor arra is: az álmaink megvalósulásáért tenni kell.

A bakancslista

A bakancslista két halálosan beteg férfiról szól (Jack Nicholson és Morgan Freeman), akiknek útjai egy kórházban keresztezik egymást, miután tüdőrákot diagnosztizáltak náluk. Kezeléseik közben összebarátkoznak és rájönnek: alig éltek még. Annyi mindent szeretnének megtapasztalni! Így hát listát készítenek azokról a dolgokról, amelyeket meg akarnak tenni, mielőtt meghalnak. A humoros dráma nem mást próbál meg tanítani, minthogy ne várjunk. Most kell élni, mert nem tudhatod, mit hoz a holnap!


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves