Quantcast

Kikapcsolódás

Az Elle hétvégi programajánlója: június 26-28.

Az Elle hétvégi programajánlója: június 26-28.
Menyhárt Jenő© Európa Kiadó

Tárlatvezetés, kortárs kabaré és szabadtéri mozizás - mutatjuk a legjobb hétvégi eseményeket! 

Múzeumok Éjszakája DJ Bootsie-val és Winkler Nórával

Évek óta a nyár egyik legjobban várt kulturális eseménye a múzeumok ünnepe, amely Zalaegerszegtől Sepsiszentgyörgyig, a kőkortól napjainkig ível át. Idén többek között olyan izgalmasnak ígérkező tárlatvezetésekre nevezhetünk be, mint a művészeti szcéna ismert párosa, Topor Tünde és Winkler Nóra értő kalauzolása Gerhes Gábor Der Plan című kiállításán, amelyet szombaton tartanak 15:30-tól a Mai Manó Házban. Ha sietünk, innen éppen átérünk a Ludwig Múzeumba a 30Y frontembere, Beck Zoltán tárlatvezetésére, aki 17 órától az Időgép című állandó kiállításon kíséri végig a látogatókat. Az éjszakát ezúttal sem csak a múzeumokban tölthetjük, a szentendrei MűvészetMalom udvarán például DJ Bootsie játszik élőben VJ Kemuri vetítéseire.

Június 26.

 

Európa Kiadó koncert ­– vendég: Jónás Vera

Igen, tudjuk... még meg sem születtünk, amikor az Európa Kiadó már a magyar underground legfontosabb zenekara volt a 80-as évek egyre puhuló államszocializmusában. Az Európa Kiadó azonban szinte semmit nem veszített azóta érvényességéből, és biztosra vesszük, hogy azoknak is tudnak valami fontosat adni, akik nem a szüleik unszolására mennek el a koncertjükre. Ez az este pedig azért is különleges, mert Menyhárt Jenő és csapata mellé az egyik legvagányabb női énekes-dalszerző, Jónás Vera is csatlakozik vendégként.

Június 26., Városmajori Szabadtéri Színpad

  

Budapest Rooftop Cinema és az acidpartik

Őszintén: mi értelme lenne a forró nagyvárosokban töltött éjszakáknak, ha nem a nagy és magas épületek tetején megoldott szabadtéri mozizás? A Budapest Rooftop Cinema vasárnaptól a megújult Mammut Tetőn rendezkedik be, ahol a korábbiaknál még nagyobb nézőtérrel, extra mozivászonnal, kényelmes napágyakkal – valamint kultklasszikusokkal és premierekkel készülnek a nyárestékre. A sorozatot Turán Eszter és Koltay Anna dokumentumfilmjével, a BP Undergrounddal nyitják, amely a főváros elektronikus zenei szcénájának és a partikultúrájának alakulását mutatja be a Csacsacsától a Cinetripen át Yonderboi-ig.

Június 27., Budapest Rooftop Cinema

 

Mefisztó Alföldivel

Klaus Mann Mephisto című regényének színházi adaptációja az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színház egyik emblematikus előadása volt – és nem csak azért, mert ezzel a produkcióval búcsúzott el az intézménytől. A művészet és a hatalom kapcsolatáról szóló előadás  akkor tényleg elemi erővel hatott, és ugyan közel tíz év telt el azóta, a kultúrharc csak fokozódott. Ezúttal Urbán András rendező vette elő Klaus Mann művét, egyfajta „kortárs kabarévá” alakítva azt, a hatalomnak behódoló színész, Hendrik Höfgen szerepét pedig, találó iróniával, Alföldi Róbertre osztotta. „Eladtam a lelkem, mocskos vagyok, lelketlen és megalkuvó. Művész. Tiszta, mint a hó. Ne bántsatok.”

 Június 27., 28., Átrium