Quantcast

Disappearing women

A meggyilkolt nőknek állít emléket a brit festőművész

A meggyilkolt nőknek állít emléket a brit festőművész
Shelly Clark portréja© Henny Beaumont

A most nyílt kiállításon 118, férfiak erőszakos cselekedeteinek áldozatul esett nő portréja látható.

Október elején nyílt meg Henny Beaumont festőművész kiállítása Londonban, amely a férfiak által elkövetett erőszakos cselekedetek miatt életüket vesztett nőknek állít emléket. A Disappearing Women (eltűnt nők) című kiállításon összesen 118 nő portréja látható, akiket 2020. március 11. és 2021. március 11. között gyilkoltak meg férfiak.

Egyetlen név volt ismerős

A művész elárulta, a kiállítás ötlete akkor született meg a fejében, amikor a nemzetközi nőnapon Jess Phillips brit képviselőnő felolvasta az elmúlt egy évben megölt brit nők neveit az alsóházban. A lista Sarah Everard nevével ért véget, akinek ügye óriási médianyilvánosságot kapott – Henny ekkor döbbent rá, hogy Sarah-én kívül a többi áldozat nevét egyáltalán nem hallotta korábban.

„Kíváncsivá tett a többi nő, és hogy miért nem ismerjük őket. Szerettem volna emléket állítani nekik” – mondta a művész. A kelet-londoni kiállításon Sarah Everardon kívül mind a 117 „ismeretlen” nő portréja látható; azokban az esetekben, ahol nem talált elérhető fotót az áldozatokról, Henny egy-egy virágot festett meg a név mellé. A portréfestés folyamatát egy-egy rövid videóban is megörökítette. 

A kiállítással egy időben a művész The Disappearing Women Project néven gyűjtést is indított, ahol adománnyal lehet támogatni a nők elleni erőszakkal szemben fellépő brit szervezetek munkáját.

Forrás: Evening Standard