Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Lélekgyógyítás

3 dolog, amit a magas érzelmi intelligenciájú emberek sosem mondanak

2024. május 24.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

érzelmi intelligencia kommunikáció mentális egészség kommunikációs stílus empátia
3 dolog, amit a magas érzelmi intelligenciájú emberek sosem mondanak
© Shutterstock

Az empátia a magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek egyik alapvonása.


Bárkivel előfordulhat, hogy egy beszélgetés során úgy érzi, a másik fél egyáltalán nem érti meg őt, és bizonyos reakciók akár bántóak is lehetnek. A magas érzelmi intelligenciával élő emberek bizonyos mondatokat soha nem használnak, ám ez egy olyan tulajdonság, amivel nem rendelkezik mindenki.

Ahhoz, hogy képesek legyünk beleélni magunkat a másik helyzetébe, és megérteni a problémáit, nagyfokú empátia szükséges. Aki rendelkezik ezzel, azt tapasztalhatja, hogy tőle sokkal gyakrabban kérnek segítséget a környezetében élők, és tanácsokat várnak.

Az ilyen emberek a beszélgetések során nem bántanak meg másokat, és bizonyos kifejezéseket és mondatokat soha nem használnának – nem véletlenül.

A magas érzelmi intelligenciával rendelkezők tiltólistája

Bizonyos mondatok a legjobb szándék ellenére is megbánthatnak másokat. A nagyfokú empátiával rendelkezők ezeket a kifejezéseket már tudatosan kerülik:

„De legalább…”

Ezt a legtöbben ugyan vigasztalásnak szánják, de valójában úgy tűnik, mintha alábecsülnék a másik érzelmeit, vagy megpróbálnák meggyőzni, hogy nem is annyira rossz a helyzet. Az érzelmileg intelligens emberek ehelyett inkább csak meghallgatják a problémákat, és megerősítik a másikat abban, hogy jogosak az érzelmei.

„Pontosan tudom, mit érzel”

Egy szakítás, veszekedés vagy akár haláleset kapcsán gyakran hangzik el ez a mondat. Sokakat meglep, de általában ez éket ver a beszélgetőpartnerek közé, mert ahelyett, hogy támogatást kapna a másik, azt éli meg, hogy nem értik meg a problémáját. Egyetlen szituáció sem azonos, ahogyan az emberek érzelmei is eltérnek egymástól. A megküzdési mechanizmusaink is mások, így ezzel a mondattal csak csalódottabbá válik a beszélgetőtárs.

„Túlreagálod”

Akinek mondták már ezt a mondatot, pontosan tisztában van azzal, mennyire kellemetlen érzés. Az, hogy valaki a másik érzelmi reakcióit eltúlzottnak titulálja, gyakorlatilag az érzelmei érvénytelenítésének egy formája. Ezzel pedig negatív érzéseket generál a másikban, aki emiatt félreértettnek és magányosnak érezheti magát.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves