Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Személyiségtípusok

A nárcisztikusok 5 típusa – így ismerheted fel őket

2024. május 24.

3 perc olvasás

ELLE

nárcisztikus nárcisztikus személyiségzavar pszichológia tünetek személyiségzavar
A nárcisztikusok 5 típusa – így ismerheted fel őket
© Shutterstock

Nincs két teljesen egyforma nárcisztikus személy, és gyakran nem könnyű felismerni őket.


Széles spektrumon mozognak a nárcisztikus személyek viselkedési jegyei, ez pedig megnehezíti a velük való interakciókat, hiszen sok esetben a környezet reakciói segíthetnének a békés együttélésben.

Nárcisztikusnak azok a személyek tekinthetőek, akik folyamatosan keresik a figyelmet, szeretnek a középpontban lenni, és minden pillanatban dicséretre vágynak. Ugyanakkor egy-egy személyiségjegy megmutatkozása nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott személy nárcisztikus személyiségzavarban szenved.

A nárcisztikus emberek 5 típusa

Nyílt nárcizmus

A legtöbb embernek valószínűleg a nyílt nárcizmus jut eszébe, amikor szóba kerül a nárcisztikus személyiségzavar. Jellemző viselkedés a fennhéjázás, az extrovertáltság, az egoizus és a túlzott versengés. Gyakori, hogy ezek az ember túlzott jelentőséget tulajdonítanak maguknak, elvárják a dicséretet, túlbecsülik a képességeiket és az intelligenciájukat, domináns viselkedést mutatnak, és képtelenek az empátiára. Nem ritka, hogy arrogánsak, és általában megpróbálnak uralkodni másokon, bármilyen szituációban.

Rejtett nárcizmus

Viselkedésük visszafogottabb, éppen ezért nehezebben felismerhető, mint a nyílt verzió esetében. Nem hívják fel magukra a figyelmet mindenáron, de a saját érdekeiket helyezik előtérbe. Gyakran fogalmaznak meg negatívumot magukról, de ezt csupán azért teszik, hogy mások megcáfolják ezeket az állításokat, és megnyugodhassanak. Gyakran introvertáltak, nehezen fogadják el másoktól a kritikát, és szeretnek az áldozat szerepében tetszelegni.

Közösségi nárcizmus

Ez a típus valójában a nyílt nárcizmus egyik változata. Gyakran hangsúlyozzák, hogy bizonyos erkölcsi szabályok szerint gondolkodnak és cselekszenek, és általános értékeket hangoztatnak, de gyakran ellentétesen cselekszenek. Nem tűrik a tiszteletlenséget, ugyanakkor nagylelkűnek és adakozónak állítják be magukat mások előtt. Gyakran eltúlzott érzelmi reakcióval válaszolnak a legkisebb problémára is, és hajlamosak a kis kellemetlenségeket is tragédiaként felfogni.

narcizmus-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Antagonisztikus nárcizmus

Ez a típus szintén a nyílt nárcizmus alfaja. Jellegzetessége, hogy a nárcisztikus személy képtelen lemondani a versengésről, akkor sem mellőzi, ha nincs tétje az adott szituációnak. Alapvető kérdésekben is ellentmond másoknak, hogy kitűnjön a tömegből, és a vitákban is erőszakosan viselkedik. Az ilyen személy nehezen bízik meg bárkiben is, és ha egyszer megbántották, sosem hajlandó megbocsátani. Kifejezetten nehéz a velük való együttélés, környezetük hangulatát is képesek negatívan befolyásolni.

Rosszindulatú nárcizmus

Ez a legsúlyosabb személyiségzavar ezen a sprektrumon, egyes pszichológusok a nárcizmus és az antiszociális viselkedés keverékének tekintik. Egyelőre ez a legkevésbé kutatott terület, de azt már tanulmányok is alátámasztják, hogy ezek az emberek szélsőséges módon vágynak a figyelemre és a dicséretre. Gyakran paranoiásak, félnek a nevetségessé válástól, ugyanakkor agresszívek másokkal, és esetenként szadista vonások fedezhetőek fel náluk: örömüket lelik mások fájdalmában. Bosszúszomjasak, és zéró toleranciával rendelkeznek, akik képtelenek kezelni a kritika bármilyen formáját.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves