Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Társadalmi elszigeteltség

Kiderült, miért a Z generáció a legmagányosabb korosztály

2024. június 03.

3 perc olvasás

ELLE

magány mentális egészség z generáció
Kiderült, miért a Z generáció a legmagányosabb korosztály
© Shutterstock

A Z generáció is komoly kihívásokkal néz szembe. 


Járványszerűen növekszik a magányos emberek száma a világ több országában. A 16 és 24 év közötti fiatalok minden más korcsoportnál magányosabbnak érzik magukat. Egy 2023-as amerikai kutatásban a Z generáció  73%-a számolt be arról, hogy néha vagy mindig egyedül érzi magát.

A magány káros az egészségre

Fontos azonban kiemelni, hogy ma már bizonyított tény, hogy a magány is rendkívül káros hatással van az egészségre. Egyes kutatók szerint magányosság ugyanolyan káros lehet, mint napi 15 szál cigaretta elszívása. A társadalmi elszigeteltséget megtapasztaló embereknél pedig 32%-kal magasabb a korai halálozás kockázata. A Z generációval kapcsolatban azonban furcsa paradoxon áll fent. 

Ez a korosztály a virtuális világban állandóan jelen van, de szociálisan elszigetelt. Az internet, a mobiltelefonok és a videojátékok új kapcsolatok és lehetőségek multiverzumát nyitották meg. Azonban a digitális interakciók mégsem tudták helyettesíteni a fizikai világban való érzelmi szintű kapcsolatteremtés igényét.

Az Y generáció még megtapasztalt valami fontosat

Az Y generáció az utolsó analóg generáció. Ez azt jelenti, hogy ők még emlékeznek a digitális technológia előtti életre. Ennek értelmében elmondható, hogy ők egy kevésbé magányos nemzedék. Azonban a szakemberek szerint ott tartunk, hogy ahogyan az idősebbeknek tanulniuk a digitális készségeket, hamarosan a Z és az Alfa generációnak is meg kell mutatnunk az alapvető szociális készségeket.

Ez okozza a legnagyobb problémát

A Z generáció a társadalmi összeomlás korszakában válik felnőtté. Ennek a fiatal generációnak azonban nem tett jót a koronavírus járványhelyzet sem, amikor az elszigeteltség vált normálissá, és még kevésbé tudtak szocializálódni. A fiataloknak kevesebb közös pillanata és emléke van. A mesterséges intelligencia betörésével pedig sokan már nem is törekednek a valódi kapcsolatokra, hiszen ma már az Al segítségével is generálhatunk magunknak barátot vagy barátnőt. 

Mit tehetünk?

A technológia gyors fejlődésének a negatív hatásai a Z generáción is megmutatkoznak. Habár ma már mindent könnyebb és gyorsabb elintéznünk, de ez odáig fajult, hogy szép lassan megszűnnek az emberi kapcsolatok. A kényelemre való törekvés megszünteti a társadalmi interakciókat, és magányt szül. Amikor elmegyünk a szupermarketbe, a gépek beolvassák az árut, és nem kell köszönnünk, elbúcsúznunk vagy megköszönnünk. A futárszolgálatok anélkül viszik ki a bevásárlást, hogy el kellene hagynunk a házat. Otthonról dolgozhatunk, és digitális képernyőkön keresztül beszélhetünk az emberekkel. Ezért érzi sok fiatal, hogy a fizikai élményekből nem tapasztalt és nem is tud megtapasztalni eleget. 

A magyar fiatalok is magányosak

2022-ben az Axióma készített egy összeállítást, amiből kiderült, hogy minden hetedik magyar fiatal számol be arról, hogy gyakran érzi magányosnak magát. Világszinten másfélszer annyi huszonnégy év alatti érzi magát magányosnak, mint azok, akik már betöltötték a 75. életévüket. Fontos kiemelni, hogy a fiataloknál folyamatos a társas „éhség”, ami már az idősebb korosztályoknál annyira nem jellemző. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves