Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Adatok

Egyre több fiatal felnőtt küzd depresszióval: kiderült, miért

2024. május 30.

3 perc olvasás

ELLE

depresszió mentális probléma fiatal felnőtt
Egyre több fiatal felnőtt küzd depresszióval: kiderült, miért
© Shutterstock

A fiatal felnőtteknél gyakori probléma a depresszió.


Az Egyesült Államokban a fiatal felnőttek kétszer olyan gyakran szenvednek szorongástól és depressziótól, mint a tinédzserek - derül ki a Harvard Egyetem Graduate School of Education projektje, a Making Caring Common országos reprezentatív felméréséből.

Beszéljenek a számok

A vizsgálatokból kiderült, hogy a fiatal felnőttek - 18 és 25 év közötti - 36 százaléka számolt be szorongásról, szemben a fiatalabb - 14 és 17 év közötti - tinédzserek 18 százalékával. Továbbá a  felmérésben részt vevő fiatalabb korosztályban 29 százalék érezte magát depressziósnak, szemben a kamaszokkal, akiknél ez a szám 15 százalék.

Az okokra is fény derült. A mostani fiatal felnőttek közül sokan a világjárvány és a gazdasági válság közepette kezdték meg karrierjüket vagy léptek be az egyetemre, és most a magas lakásárakkal, a munkahelyi kapcsolatok hiányával, a világkatasztrófákkal és a közösségi média által súlyosbított félretájékoztatással kell megküzdeniük.

A fiatal felnőttek lecsúsztak a radarunkról. Nem ők állnak a mentális egészséggel kapcsolatos aggodalmaink középpontjában, pedig kellene, hogy álljanak

– mondta Richard Weissbourd pszichológus, a Harvardon működő Making Caring Common Project igazgatója.

Így készült a kutatás

A felmérés során 1853 személy - köztük 396 tizenéves, 709 fiatal felnőtt és 748 szülő vagy gondviselő - válaszolt mintegy 50 kérdésre a mentális egészségükre nehezedő nyomással, a közösségi média használatával, a kapcsolataikkal és támogató forrásaikkal, a szüleikkel és iskoláikkal, valamint az értékeikkel és viselkedésükkel kapcsolatban. A kutatás során kiderült, hogy a fiatal felnőttek mentális egészségét több aggodalom is befolyásolta. Elsősorban a pénzügyek, a teljesítménykényszer, a célok hiánya és a dolgok szétesésének érzése.

Több nő számolt be mentális problémákról

A nemek között is voltak különbségek, ugyanis több nő számolt be a szorongásról és depresszióról, mint férfi. Ennek azonban az is lehet az oka, hogy a pszichológusok szerint a nők könnyebben beszélnek a problémáikról,  ugyanis sok társadalomban még mindig a gyengeség jelének tekintik, ha a férfiak őszintén beszélnek a nehézségeikről.

Azonban az is kiderült, hogy a magasabb jövedelem kevesebb szorongást és depressziót jelentett. Azok a fiatalok, akik az Amerikai Egyesült Államokban a nem jól kereső kategóriába tartoznak, sokkal hajlamosabbak a mentális problémákra.

Ez a helyzet Magyarországon

2021-ben és 2022-ben a 18 és 24 év közötti fiatalok 34 százaléka számolt be mentális zavar, például depresszió, szorongás vagy bipoláris zavar tüneteiről. Ez az arány 2000-ben még csak 24 százalék volt. Ennek eredményeként 2021-22-ben több mint félmillió 18-24 éves fiatalnak írtak fel antidepresszánst – írják az Economx oldalán.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves