Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Nomophobia

Ezért kötődnek a nárcisztikusok erősen a telefonjukhoz

2024. május 27.

3 perc olvasás

ELLE

nárcisztikus telefon személyiségzavar fóbia
Ezért kötődnek a nárcisztikusok erősen a telefonjukhoz
© Shutterstock

A nárcisztikusok nem szeretik, ha a telefonjuk nincs a közelükben. 


Egy friss tanulmányban arra derült fény, hogy a nárcisztikus vonásokat mutató személyek nem érzik jól magukat a telefonjuk nélkül. Kiderült, hogy ezeknek az embereknek lényegében egy valódi fóbiájuk van, ami miatt kellemetlenül érzik magukat. 

A nomofóbia

A nomofóbia jelentése leegyszerűsítve: félelem a hordozható telefonnal való elérhetőség hiányától. Kétségtelenül a modern kor és modern társadalmak egyik szembetűnő jelensége. A szakemberek szerint ma már nem túl meglepő, ha az emberekből szorongást vált ki, amikor a telefonjuk nincs velük, hiszen a mindennapjaink része lett. Azonban a nárcisztikus vonásokat mutató személyek még inkább úgy érezhetik, hogy nem tudnak élni az okostelefonjuk nélkül.

Így készült a tanulmány

A kutatás Romániában készült középiskolások és egyetemi hallgatók körében. A tanulmány szerzői arra következtetnek, hogy a nárcisztikus vonásokat mutató személyek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak megnövekedett mértékű nomofóbiát. Ezek az egyének nagyobb hajlamot mutattak a közösségi média függőségre is, és ez a dolog közvetítő szerepet játszik a nárcizmus és a stressztünetek közötti kapcsolatban. 

A friss kutatási eredményeket a Journal of Psychology című folyóiratban tették közzé. Egyre több olyan tanulmány készül manapság, ami azt bizonyítja, hogy van összefüggés a nárcisztikus nagyképűség és a problémás közösségi médiahasználat között. A vizsgálatban 394 középiskolás és 165 kelet-romániai egyetemista vett részt. A végső minta 559, 18 és 45 év közötti résztvevőt tartalmazott. A tanulmányban résztvevő diákoknak olyan felméréseket kellett kitölteniük, amelyből az derült ki, hogy mennyi nárcisztikus jellemvonással rendelkeznek, valamint a közösségi média függőség fennáll-e náluk problémaként.

Ilyen eredmények születtek

Az eredmények jól mutatták, hogy a nárcisztikus tulajdonságokkal rendelkező egyének hajlamosabbak voltak nagyobb mértékű közösségi médiafüggőségi tünetekkel és nomofóbiával rendelkezni. Azonban ez azt is magában hordozza, hogy ezek a személyek stresszesebbek, mint azok, akiknél a nárcizmus és a közösségi média függőség nem volt jelen. 

A tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy a kutatási eredményeik alátámasztják, hogy van kapcsolat a nárcizmus és a stressz között, amit az egyének a közösségimédia függőségén és a nomofóbián keresztül közvetítetnek. A tanulmány azt is megállapította, hogy a fiatalabb egyének nagyobb valószínűséggel mutattak fokozott nomofóbiát és nárcizmust.

A háttérben egyébként az is állhat, hogy a nárcisztikus  személyek többsége a közösségi médiában olyan arcukat mutatják, ami nem a valóság. A platformok tökéletes megoldást nyújtanak számukra, ahol a figyelem és a csodálat iránti igényeiket kielégíthetik. Lényegében a közösségi média egy hatalmas játszótér a számukra, főleg azért is, mert az online térben is lehetőséget kapnak mások manipulálására.

Via

 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves