Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

FELEDÉKENYSÉG

Mi az a Google-effektus, ami negatív hatással van a memóriánkra?

2024. május 28.

2 perc olvasás

ELLE

google Google-effektus
Mi az a Google-effektus, ami negatív hatással van a memóriánkra?
© Shutterstock

Tényleg egyre sekélyesebbek vagyunk az információk elsajátításában a Google miatt?


A Google a barátod vagy az ellenséged? A Google-effektus szerint inkább az utóbbi, pedig a világ változékonyságához igazodni sosem lehet probléma. Vagy mégis?

Mi az a Google-effektus?

A Google-effektus, más néven digitális amnézia egy igen furcsa tendencia. Azt jelenti, hogy elfelejtjük azokat az információkat, amelyek könnyen elérhetők a keresőmotorokon, például a Google-on keresztül. Ezeket az információkat nem tároljuk emlékezetünkben, mert tudjuk, hogy ezek könnyen elérhetők az interneten.

A Google-effektus a gyakorlatban

Tegyük fel, hogy egy könyvet olvasol, és egy ismeretlen szóval találkozol. Úgy döntesz, hogy a Google-ön megkeresed a szót, hogy megtudd a definícióját. Néhány nappal később újra találkozol a szóval… de úgy tűnik, nem emlékszel, mit jelent.

Ez a helyzet a Google-effektust írja le; ha az információ online könnyen elérhető, nem tároljuk el a memóriában. A Google olyannyira szerves részévé vált mindennapi életünknek, hogy 2006-ban igeként bekerült az Oxford English Dictionary-be is a legoogle-zni ige. Ez a tevékenység pedig annyira egyszerű, hogy előfordulhat, hogy többször is ugyanazt az információt google-zzuk le az interneten, mert képtelenek vagyunk megjegyezni. 

Google-effektus offline

Ez a trend nem csak azokra a dolgokra vonatkozik, amelyeket a keresőmotorokon keresünk, hanem a legtöbb olyan információ esetében, amely könnyen elérhető számítógépünkön vagy telefonunkon. Te tudod fejből a szüleid vagy a párod számát? A válasz valószínűleg nem – szintén a Google-effektusnak köszönhetően.

Google-effektus hatással van arra, hogyan tanulunk, hogyan oldjuk meg a problémákat, és hogyan idézzük fel az információkat. Míg az internet a lehetőségek új birodalmát nyitotta meg arra vonatkozóan, hogy milyen információkhoz juthatunk hozzá, a világgal való kapcsolatunk felületesebbé válhat, ha ezek az információk nem rögzülnek tartós tudásként.

Bár egyesek úgy vélik, hogy a Google-effektus a technológiai hozzáértés jele, nincs bizonyíték arra, hogy egyre jobbak lennének az információk kutatásában. 

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves