Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

TECHNIKA

Titokban rögzíti a hangunkat a Google, itt kapcsolhatod ki

2024. május 21.

2 perc olvasás

ELLE

android google hang technikai hangfelvétel
Titokban rögzíti a hangunkat a Google, itt kapcsolhatod ki
© Shutterstock

Sokan nem tudják, de a Google felveszi a hangot akár egy egyszerű keresés közben is. Eláruljuk, hogyan lehet kikapcsolni. 


Egyre gyakrabban van arról szó, hogy a különféle alkalmazások rögzítenek bizonyos adatokat a felhasználókról, így pedig összeállítják a virtuális profilját. Korábban már többször vitáztak erről az emberek, mivel sokan kifejezetten károsnak tartják. A Google a hangot is rögzíti, most eláruljuk hogyan, és miként kapcsolható ki. 

Így rögzíti a Google a hangot

Aki használ Gmail-levelezőt vagy van Androidos okostelefonja, biztosan rendelkezik Google-fiókkal. Ebben a fiókban pedig elég sok adatot összegyűjt a Google, többek között azt, hogy ki merre járt, illetve, különféle hanganyagokat. A legtöbbet akkor menti el, amikor valaki a hangalapú keresést használja, vagy csak véletlenül bekapcsolja. 

A Google vezetői korábban elárulták, ezeket a hanganyagokat valóban eltárolják, viszont általában nem használják fel.

Egyes hangtechnológiai fejlesztések esetén a beállítás bekapcsolt állapotában mentett hangmintákat képzett ellenőrök elemzik, akik meghallgatják, átírják és megjegyzésekkel látják el, hogy a Google szolgáltatásai jobban értelmezzék a hangot

– árulta el korábban a Google. Elmondták, hogy a hangfelismerés fejlesztéséhez szoktak hangmintákat használni, ám ezeket mindig leválasztják az adott fiókról, így nem lehet összekapcsolni egyik felhasználóval sem. 

A funkciót viszonylag egyszerűen ki lehet kapcsolni. Ehhez be kell lépni a Google-fiók kezelése menüpontba, majd az Adatok és adatvédelembe. Az Internetes és alkalmazástevékenységek fület szükséges kiválasztani, ezután a Tartalmazza a hangtevékenységéket ablakból eltávolítani a pipát. 

A Google ebben az esetben nem tárol semmiféle hangrészletet, és ezeket nem is használják fel további elemzésekre. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves