Quantcast
Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Adatvédelem

Így védi a Google az abortusz után érdeklődőket

2022. július 05.

2 perc olvasás

ELLE
abortusz abortusztörvény google roe kontra wade adatvédelem
Így védi a Google az abortusz után érdeklődőket
© Shutterstock

Újabb intézkedést vezetett be a Google, amivel az abortuszt végző klinikákra kereső felhasználókat szeretnék védelmezni.


Az alkotmányos abortuszjog eltörlésével Amerika-szerte több államban is büntethetővé vált a terhességmegszakítás. Erre reagálva a Google új adatvédelmi intézkedéseket vezetett be felhasználói védelme érdekében: a keresőmotor automatikusan törölni fogja azon felhasználók adatait a rendszeréből, akik az abortuszklinikákra keresnek rá.

A jövőben a felhasználók profilján nem fognak megjelenni az olyan keresési előzmények, amelyek valamilyen tanácsadó vagy termékenységi központra, függőséget kezelő létesítményre, fogyókúrás klinikára vagy plasztikai sebészeti klinikára irányultak.

Fontos az abortuszra keresők védelme

Az előzmények törlésének lehetősége eddig is nyitva állt bárki előtt, innentől kezdve azonban a Google proaktívan végzi ezt el az internetezők helyett.

„Elkötelezettek vagyunk a termékeinket használó emberek erőteljes adatvédelme mellett, és továbbra is keressük az új lehetőségeket ennek a védelemnek a megerősítésére és javítására”

– fogalmazott bejegyzésében Jen Fitzpatrick, a Google vezető alelnöke.

Az intézkedést azért látták szükségesnek, mert a Legfelsőbb Bíróság közelmúltbeli ítélete hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet, ami biztosította a nők abortuszhoz való alkotmányos jogát.

Az ítélet eltörlésével a terhességmegszakítás több államban is illegálissá válhat, ami felveti annak veszélyét, hogy a digitális eszközökön tárolt adatokat terhelő bizonyítékként használják majd az abortusszal kapcsolatos büntetőeljárások során.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves