Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Red flag

Ez a depresszió rejtett jele, amit sokan nem vesznek észre

2024. május 29.

4 perc olvasás

ELLE

depresszió mentális egészség mentális probléma szomorúság
Ez a depresszió rejtett jele, amit sokan nem vesznek észre
© Shutterstock

A depressziót sokszor nehéz felismerni.


Általános tévhit, hogy depressziós csak olyan ember lehet, aki állandóan szomorú és jól látható, hogy az élete nincs rendben. A valóságban azonban a magasan és remekül funkcionáló személyek között is vannak olyanok, akik reményvesztettnek és elkeseredettnek érzik magukat a bőrükben, ám ez még a legközelebbi hozzátartozók számára is titok marad sokáig. 

Ezt kell tudni a rejtett jelről

Bár ez nem hivatalos orvosi diagnózis, a magasan funkcionáló depresszió sokkal gyakoribb, mint azt a legtöbben gondolnák. Ennek az az oka, hogy a magasan funkcionáló depresszióban szenvedő személy nem felel meg annak a „tipikus” profilnak, ami eszünkbe juthat, amikor erre a betegségre gondolunk. 

A magasan funkcionáló depresszióban szenvedő emberek jellemzője, hogy rendkívül kevés alvással vészelik át a napokat, sőt az is megeshet, hogy szinte semmiféle pihenést nem engednek meg maguknak, és ehelyett inkább gyakran a küzdelmek, a sikerek és a munkahelyi célok mögé rejtőznek.

Natasha Trujillo pszichológus elmondta, hogy egy olyan embernek, akinek magasan funkcionáló depressziója van, valószínűleg nem fog gondot okozni a munkahelyi teljesítmény vagy az otthoni feladatok ellátása. A szakértő szerint az is lehetséges forgatókönyv, hogy ezeket a produktív tevékenységeket használják a megbirkózásra. Ami pedig szintén gyakori, hogy egy magasan funkcionáló személy nem is tudja magáról, hogy depressziós.

Hogyan tudjuk akkor felismerni?

A magasan funkcionáló depresszió legfőbb jele, hogy az érintett személy a jó dolgok ellenére sem tapasztal tartós örömöt vagy örömérzetet. Ez abban is megnyilvánulhat, hogy olyan hobbik iránt is elveszíti az érdeklődését, amelyeket korábban szeretett. 

A magasan funkcionáló depresszióban szenvedő emberek produktívak, sikeresek és teljesítőképesek maradnak. Mégis előfordulhat, hogy egy ilyen személy nem képes sokáig fenntartani a büszkeség vagy az öröm hangulatát. Egy-egy bókot vagy teljesítményt szétszed, hogy azt valahogyan »kevesebbnek« vagy nem megfelelőnek állítsa be, hangsúlyozva, hogy esetleg nem érdemli meg, vagy csak szerencséje volt

– magyarázta a szakértő. 

Ezek a további jelek

Vannak más jelek is, amelyek arra utalnak, hogy egy személynek magasan funkcionáló depressziója lehet. Ilyen lehet például az is, ha valaki kényszeríti magát arra, hogy társaságban legyen, de nem érzi jól magát, és csak próbál beilleszkedni annak ellenére, hogy legszívesebben visszavonulna. Szintén gyakori, hogy mindent megtesznek, amit meg kellene tenniük, de úgy érzik, hogy ez több erőfeszítést igényel, mint kellene.

Az egyik legszomorúbb dolog, amit érezhetnek az a fáradtság, a reménytelenség és az értéktelenség, ám az okát nem biztos, hogy meg tudják magyarázni. Az idő nagy részében szomorúnak érzik magukat, kevés vagy semmi enyhülést nem tapasztalva. Az alvási és az étkezési szokások szintén változnak.

Magasabb az öngyilkosság kockázata?

A magasan funkcionáló depresszió súlyos probléma, és ha nem kezelik, olyan következményei lehetnek, mint a kábítószerrel való visszaélés és az öngyilkossági gondolatok. A pszichológusok szerint ennél a fajta depressziónál magasabb lehet az öngyilkossági kísérlet kockázata, mert annyira elszigeteltnek érzik magukat az emberek, hogy sokaknál a segítségkérés sosem jön szóba. Natasha Trujillo kiemelte, hogy dolgozzunk azon, hogy nyitottabbak legyünk a szeretteinkkel arról, amit átélünk. Szintén fontos, hogy mi magunk is jobban figyeljünk a családtagjainkra és a barátainkra, ugyanis hatalmas segítség lehet a jelek mögé látni, amikor valaki nem fedi fel a valóságot a lelkiállapotával kapcsolatban. 

VAN SEGÍTSÉG! 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves