Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Reggeli rituálé

Miután megittál egy csésze kávét ez történik a testeddel

2024. május 29.

4 perc olvasás

ELLE

Kávé kávézás egészség test
Miután megittál egy csésze kávét ez történik a testeddel
© Shutterstock

A legtöbben egy csésze kávéval indítjuk a reggelt. 


Sokunk számára a reggeli kávé a napi rituálé elengedhetetlen része. Azonban érdemes lehet elgondolkodni, hogy pontosan, mi történik a szervezetben már az első néhány korty elfogyasztása után is. Most itt a pontos leírás, hogy jobban megértsük, milyen hatással van ránk ez a közkedvelt ital.

Az első 10 perc után

A kávé már  10 perc alatt elkezd hatni. Dr. Duane Mellor, a Brit Dietetikusok Szövetségének munkatársa szerint ez bizonyítja, hogy a koffein milyen gyorsan szívódik fel a véráramba az emésztőrendszer egyes részein keresztül. Arra pedig már megvan a magyarázat, hogy miért múlik el a fáradtságunk olyan  gyorsan.

Egy kávé elfogyasztása után a koffein körülbelül 10 perc múlva kezd megjelenni a vérben

– magyarázta a szakértő.

Amint a kávéban lévő koffein felszívódik, akkor érezzük azt az árulkodó energiabomba érzést. Ez a fellendülés azonban félrevezető, mert a koffein valójában nem biztosít energiát. Arról van csak szó,  hogy megakadályozza, hogy a szervezet kölcsönhatásba lépjen az adenozinnal, egy bennünk lappangó vegyi anyaggal, amely miatt fáradtnak érezzük magunkat

Jön a 20. perc utáni időszak

A szakértők úgy gondolják, hogy a kávéfogyasztást követő fél órán belül a vérnyomás emelkedését is kiváltja a koffein. Ez a hatás még nagyjából négy órával később is érzékelhető. A testben olyan folyamatok mennek végbe, ami által a koffein hatására az erek összeszűkülnek, és ennek következtében megnő a szívverés. Ezért figyelmeztetnek az orvosok, hogy napi négy csészénél több kávé fogyasztása hosszú távon növelheti a vérnyomást. 

Ez történik 45 perc után

A koffein hatása a szervezetben 45 perc után éri el a csúcspontját. A kávé serkentő hatása, a pulzusszám emelkedése és az energiaszint érzése javítja a koncentrációt és a memóriát is. A túl sok kávé fogyasztása azonban káros hatásokkal járhat, ezért érdemes ügyelni arra, hogy tartsuk be a mértéket. A nagy mennyiségű koffein inkább ártalmas, ugyanis  idegességet vagy szorongást okozhat.  

Miután letelt az 1 óra

Miután a koffein élénkítő hatása beindul, nem kívánt mellékhatást vehetnek észre többen. Amint a koffein megjelenik a vérben, elkezdi kifejteni azt, amit a szakértők vízhajtó hatásnak neveznek. Valószínűleg már sokan tapasztalták, hogy a kávéfogyasztás után  a szokásosnál többet járnak mosdóba. Ennek az az oka, hogy az italban lévő koffein gátolja az antidiuretikus hormon vagy ADH termelődését, amely általában segít szabályozni a víz mennyiségét a szervezetben.

Ebből azonban az következik, hogy a vesék nem szívják vissza a vizet, és ez növeli a vizelet mennyiségét. Azonban a dehidratáltsághoz nagyon sokat kellene inni belőle, körülbelül 5 csészével. A szakértők kiemelik azt is, hogy a kávézás másik következménye lehet a gyakoribb székletürítés. Ez azért történik, mert a kávé aktiválhatja a vastagbél és a belső izmok összehúzódását. Egy 1998-as tanulmány szerint a koffein 60 százalékkal aktívabbá teszi a vastagbelet, mint a víz.

90 perc után és azon túl

A koffein anyagcseréjéhez szükséges idő személyenként eltérő. A legtöbb ember esetében az első korty kávé után egy-két órával a szimulációs hatások és a vizelethajtó hatás is kezd elmúlni. Ez fáradtságérzetet, szorongást és gyenge koncentrációt okozhat. Ezek a tünetek nem azt jelentik,  hogy a koffein teljesem kiment a szervezetből.

A legtöbb ember esetében a koffein mennyisége hat óra elteltével körülbelül a felére csökken, mivel a májban metabolizálódik, így bár egy-két óra elteltével úgy érezhetjük, hogy elmúlik a hatása, valójában még mindig rengeteg koffein marad a szervezetünkben

– tette hozzá Dr. Duane Mellor.

A Sleep Foundation nevű szervezet kutatói szerint a koffein akár 12 órán keresztül is megmaradhat a szervezetben. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a koffeint legalább nyolc órával lefekvés előtt kerüljük, hogy ne zavarja meg a nyugodt és pihentető alvást.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves