Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Mentális egészség

Ettől az üzenettől félnek a legjobban a szorongó emberek

2024. május 23.

2 perc olvasás

ELLE

mentális egészség szorongás üzenet szorongó emberek
Ettől az üzenettől félnek a legjobban a szorongó emberek
© Shutterstock

A szorongó emberek félnek az elutasítástól és a kritikától. 


Mindannyian tudjuk, hogy a hangnemet nehéz felismerni és könnyen félre lehet értelmezni egy szöveges üzenetben. Most azonban egy szakértő elárulta, melyik az a kétszavas mondat, ami a szorongó emberekből nagy félelmet vált ki.

„Tudunk beszélni?”

Nem is gondolnánk, hány emberben okoz ez a mondat szorongást. Alex Oliver-Gans, aki házasság- és családterapeutaként dolgozik, úgy gondolja, hogy az ilyen típusú üzenetek kétértelműsége és hangnemének vagy kontextusának hiánya hatalmas teret ad arra, hogy az emberek félreértelmezzék a dolgokat. A szakértő azonban kiemelte, hogy az is igaz, amikor valaki ezzel a mondattal indít, akkor ritkán fordul elő, hogy tényleg egy nagyszerű hírt közöl. 

Emiatt már nem csodálkozhatunk azon, hogy egy ilyen egyszerű kérdés is komoly szorongást válthat ki sokakban. A probléma a nyelv homályosságában rejlik, ami könnyen arra késztethet valakit, hogy a legrosszabbat feltételezze.

A szorongás egyik legfontosabb tünete

A kutatók megállapították, hogy a szorongás egyik elsődleges tünete a katasztrófa gondolkodás. Ennél a meggyőződésnél az érintettek azt érzik, hogy egy szörnyű következmény nemcsak lehetséges, hanem valószínű is. A „Tudunk beszélni?” üzenettel kapcsolatban egy szorongó ember általában azonnal a legrosszabb forgatókönyvet látja maga előtt.

A modern kommunikáció azonban önmagában is stresszes téma. Ennek az oka, hogy a szöveges üzenetekből hiányoznak bizonyos nonverbális jelzések, ezért folyamatosan csak feltételezzük a küldő személy hangnemét és szándékát. A titok azonban abban van, hogy világosan és jóindulatúan kell kommunikálnunk azt, amit írásban mondani szeretnénk. A szakértők szerint pedig egy rövid pozitív gondolat megfogalmazása segít abban, hogy az üzenet ne legyen teljesen negatív.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves