Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

KOFFEIN

Kiderült, melyik kávéban van a legtöbb koffein: ebből elég napi 1 csészével is

2024. május 21.

1 perc olvasás

ELLE

Kávé koffein
Kiderült, melyik kávéban van a legtöbb koffein: ebből elég napi 1 csészével is
© Shutterstock

Lehet, hogy olyan kávét iszol, amelyben nincs elég koffein. Ám abból naponta 5 csésze többet árt, mint használ. 


Te hány kávét iszol meg naponta? Ha a megfelelőt választod, akár egy csésze is elég lehet.

A robuszta, vagy az arabica kávé pörget fel jobban? 

Az, hogy mennyi egy csésze kávé koffein koncentrációja, számos tényezőtől függ. Előfordulhat, hogy nem mindig azok a legerősebbek, amelyeket elsőre annak tartanál. 

Neked sem indulhat el a napod egy csésze forró kávé nélkül? Nem vagy egyedül, rengetegen ehhez nyúlnak először egy újabb nap kezdetén. A választék hihetetlen, ám a boltban kapható kávék előállításához jelenleg 2 fajtát használnak.

A robuszta kávé erőteljes és keserű ízű, koffeinben gazdagabb. Ezzel szemben, az arabika kávét finomabb ízek jellemzik, és kevésbé koncentrált koffeint tartalmaz. Alapvetően a Robusta kávé tartalmazza a legmagasabb mennyiségű koffeint, de a végső ital koncentrációja az elkészítési módtól is függ.

Itt a koffeinhatár

A koffein mértékét meghatározza a hozzáadott víz mennyisége, de az áztatás ideje is. Éppen ezért, a robuszta kávéból készült eszpresszó lesz a legtöményebb: ez nagyjából 100 mg koffeint tartalmaz csészénként.

Egy egészséges felnőtt számára napi 400 mg koffein a maximálisan bevihető érték, amely nagyjából 4 adag eszpresszónak felel meg a nap folyamán. A koffein túladagolás nemkívánatos hatásokkal járhat, többek között remegést, vagy pulzus szám-emelkedést okoz. 

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves