Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

ELŐÍTÉLETEK

Mi az a Madonna-effektus, ami annyi nő mentális egészségét teszi tönkre?

2024. május 24.

3 perc olvasás

Majoros Mirtill

előítélet féltékenység verbális bántalmazás Madonna-effektus szexuális egészség
Mi az a Madonna-effektus, ami annyi nő mentális egészségét teszi tönkre?
© Shutterstock

A Madonna-effektus rengeteg nő mentális egészségét kockára teszi, ugyanis a logika nélküli megkülönböztetés egyik legtipikusabb példáját valósítja meg.


A Madonna-effektus nagy szerepet játszik abban, hogy rengeteg nő tévesen van megítélve, valamint nem tudja szabadon megélni a szexuális vágyait, energiáit.

Mi az a Madonna-effektus?

A Madonna-effektus alapján a férfiak a nőket két kategóriába sorolják, az egyikben az általuk tisztának és jónak titulált személyek szerepelnek, a másikban pedig a bűnös és rosszéletű nők. Ez a megkülönböztetés és kategorizálás negatívan befolyásolja a mentális egészséget, valamint a szexuális működést is, árt az intimitásnak, és kockára teszi a párkapcsolatok egészségét.

A Madonna-effektus eredetét a patriarchális kultúrákban kell keresni, amelyekben a nőkre elsősorban a szaporodáshoz és a túléléshez, valamint a családalapításhoz van szükség. Éppen ezért, nemi kapcsolatot kizárólag a gyermekvállalás céljával létesítenek. A Madonna-effektus szerint azok a nők az értékesek, akik kötelességtudóan teljesítik az elvárásokat, a szexuális életük pedig mélyen korlátozott. Azok a nők, akik rendelkeznek a saját szexualitásuk és testük fölött, gonosz csábítóként vannak kategorizálva az elv alapján.

Téves vádak

Szintén a Madonna-effektus egyik remek példája, amikora  nőket azért hibáztatják, mert megerőszakolták őket. Ilyenkor azt állítják, hogy a nő valami olyasmit csinált, amivel elcsábította a férfit, flörtölt, vagy túl kihívóan öltözött fel. Az, hogy a férfi nem tudott uralkodni magán, már csak ennek az eredménye. A patriarchális társadalmakban tényleg úgy vélik, hogy ilyenkor a nő engedélyt ad a férfinak arra, hogy szexuálisan zaklassa őt.

A férfiaknak is rossz

Ez a nézet mélyen káros, mivel igazságtalanul bántják a nőket, de felmentik a férfiakat a tetteikkel járó minden felelősség alól. A Madonna-effektus egyébként a férfiak megítélésére is negatívan hat, mivel szexuálisan vezérelt ösztönlénynek állítják be őket. Mintha a férfiak születésüktől fogva képtelenek lennének az érzéseiken és vágyaikon uralkodni. Mi több, a mentális egészségüket is negatívan befolyásolja, mivel meggátolja őket is abban, hogy egy teljes mértékben kiteljesedő, intim kapcsolatot alakítsanak ki a partnerükkel.

Ezen kívül, a Madonna-effektus hatással lehet a férfiak életének más területeire is. Egy tanulmány szerint, egy férfi nőgyűlöletre való hajlama és a mentális egészsége között szoros összefüggés áll. Az eredmények azt mutatták, hogy a nőgyűlölő férfiak nagyobb valószínűséggel alacsonyabb végzettségűek, munkanélküliek, ezek összessége pedig depressziós tüneteket okoz náluk.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves