Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megelőzés

Rákot okozhat ez a fürdőszobai eszköz

2023. október 20.

2 perc olvasás

ELLE

fürdőszoba rákbetegség
Rákot okozhat ez a fürdőszobai eszköz
© Shutterstock

Fontos tudnivaló a rákkal kapcsolatban. 


Egy orvos elárulta, hogy melyik az a fürdőszobai eszköz, ami rákot okozhat, és mire kell odafigyelni az egészségünk érdekében. Dr. Scott Noorda a műanyag zuhanyfüggönyök elhagyását javasolta a vegyszerek miatt. Íme, a részletek.

A májrák megnövekedett esélye

A polivinil-klorid (PVC) az egyik leggyakrabban használt hőre lágyuló polimer a világon. Azonban ezt az anyagot összefüggésbe hozták a májrák kialakulásával. Az orvos szerint érdemes elhagyni a műanyag zuhanyfüggőnyöket, mert nem egészségesek. A szakértő szerint a műanyag függönyök káros vegyi anyagokat bocsáthatnak ki, amelyek az immunrendszer károsodásához, a termékenységi problémákhoz és más súlyos betegségekhez kapcsolódnak.

Népszerű, de egészségtelen? 

Dr. Noorda szerint le kell cserélni a PVC anyagból készült zuhanyfüggönyöket, amely az egyik legszélesebb körben gyártott szintetikus műanyag a világon. Építőiparban, élelmiszer-csomagolásban, kábelezésben és ruházatban, például esőcsizmák előállításakor is alkalmazzák. 

A legtöbb ember minden nap használja műanyag zuhanyfüggönyét, anélkül, hogy sejtené, hogy az nemcsak fejfájást és irritációt okozhat, hanem olyan súlyos problémákhoz is hozzájárulhat, mint a meddőség és a rák megnövekedett kockázata

– magyarázta a szakértő. 

Ez a megoldás

Az orvos szerint a műanyag helyett egy szövet zuhanyfüggönyt érdemes beszerezni. A PVC egyébként önmagában nem rákkeltő, vagy rákot okozó anyag, de összetevőit összefüggésbe hozták bizonyos rákos megbetegedésekkel.A  vinil-kloridnak való kitettség különösen a máj angiosarcomához, egy ritka rákhoz kapcsolódik, amely a vér- és nyirokerek belső bélésében fejlődik ki. Bár bárhol előfordulhat, leggyakrabban a bőrben, a mellben, a májban és a lépben jellemző. Dr. Noorda azt is elmondta, hogy a PVC károsíthatja az immunrendszert, a reproduktív és a hormonális egészséget. És ezek a vegyszerek egyre elterjedtebbek.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves