Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A vastagbélrák jele lehet ez a fájdalmas és kellemetlen tünet, sokan nem foglalkoznak vele

2024. május 22.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség vastagbélrák tünet
A vastagbélrák jele lehet ez a fájdalmas és kellemetlen tünet, sokan nem foglalkoznak vele
© Shutterstock

A vastagbélrák hazánkban is a leggyakoribb daganattípusok közé tartozik.


A szakértők már sokszor hangsúlyozták, hogy az emberek túl sokáig várnak azzal, hogy a bélrendszerrel kapcsolatos alapvető tüneteket jelezzék orvosuknak. A vastagbélrák miatti halálozás azonban Magyarországon is rendkívül magas kb. 6000 ember hal meg évente ebben a rákban, pedig ha korai stádiumban észlelik, a a betegség 90 százalékban gyógyítható.

Ezzel a tünettel sokan nem foglalkoznak

A vastagbélrák egyik jele lehet a fenékből származó vérzés, ami akár fájdalommal is járhat.  Ezt a tünetet más betegség is okozhatja, de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni vele. Azonban sokan túl kellemetlennek tartják, hogy erről beszéljenek az orvosukkal, ám a vastagbélrák esetében is a korai diagnózis életmentő lehet. Emellett pedig szintén jel lehet a széklet megváltozása, ami néhány hét után sem áll helyre. Manapság már nagyon egyszerű vizsgálatokból kideríthető, miért van vér a székletben.

Ha valaki pozitív székletvizsgálatot kap, és ennek eredményeképpen kolonoszkópiát végeznek, 100-ból 38 embernél vagy normális lesz a bél, vagy olyan kisebb problémákat találnak, mint például apró polipok vagy cölöpök, amelyek nem igényelnek további kezelést. Az egyének valamivel több mint felénél azonban eltávolításra szoruló polipokat fognak diagnosztizálni

– mondta Dr. Mark Porter háziorvos a The Times napilapban. 

Sajnos 100 emberből kilencnél diagnosztizálnak rákot, remélhetőleg korai stádiumban, amikor a gyógyulás esélye kiváló. Az üzenet tehát egyértelmű. A tüneteid valószínűleg nem a rák miatt vannak, de ha mégis, és késlekedsz, a kezelés csak agresszívabb lesz (kemoterápia és esetleg sugárkezelés a műtét mellett), és a kimenetel rosszab

– tette hozzá a szakértő. 

Ezek még a betegség leggyakoribb tünetei

  • hasi fájdalom,
  • egyéb, okkal nem magyarázható/nem szándékos, akár több kilogrammos fogyás,
  • általános gyengeség, elesettség,
  • vashiány, vashiányos vérszegénység.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves