Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünetek

A rák jelei a szemekben is jelentkezhetnek, ezt sosem szabad figyelmen kívül hagyni

2024. január 18.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség
 A rák jelei a szemekben is jelentkezhetnek, ezt sosem szabad figyelmen kívül hagyni
© Shutterstock

A hasnyálmirigyrák egy alattomos betegség. 


A hasnyálmirigyráknak olyan néma tünetei vannak, amelyek sokszor nehezen felismerhetőek.  Azonban,  ha észrevesszük időben a jeleket, akkor ez akár életmentő lehet. A betegség túlélési aránya azonban riasztóan alacsony, ám az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy mindenki kérjen segítséget, ha azt érzi, hogy az egészsége nincs rendben.

A sárgaság az egyik legfontosabb figyelmeztető tünet

A bőr vagy a szem sárgasága a hasnyálmirigyrák egyik jele lehet. A hasnyálmirigy daganata esetén sokszor előfordul, hogy fizikai akadály jön létre az epeutaknál, tehát a már átalakult bilirubin nem jut el az epevezetékig, nem tud kiürülni. A sárgaság ezért a betegség egyik legjellemzőbb tünete. Azonban vannak más fontos jelek is, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. 

A gyomor- és hátfájás is gyakori 

A hasnyálmirigyrák gyakori tünete a tompa fájdalom a felső hasban és a a hát középső vagy felső részén, ami jön és idővel elmúlik. Egyes betegek fájdalmat írnak le, amely a has közepén kezdődik és a hátba sugárzik. A fájdalom rosszabb lehet fekvéskor, és gyakran enyhíthető, amikor a beteg előre hajol.

Hirtelen fogyás

A nem szándékos fogyás vagy jelentős, megmagyarázhatatlan fogyás általában annak a jele, hogy valami nincs rendben a szervezetben. A fogyás a hasnyálmirigyrák egyik leggyakoribb tünete. A szakértők kiemelik, hogy az étvágycsökkenés, a fáradtság vagy az energiahiány, a magas testhőmérséklet, valamint a forróság vagy a hidegrázás szintén lehetséges tünetek.

Megváltozott, furcsa széklet

Ha egy daganat elzárja a hasnyálmirigy-csatornát, az elégtelen hasnyálmirigynedv a belekben rossz felszívódáshoz és hasmenéshez vezethet, mivel az emésztetlen táplálék gyorsan áthalad az emésztőrendszeren. Ha ez megtörténik, a széklet a magasabb zsírtartalom miatt lebeghet, terjedelmesnek és szokatlanul sápadtnak tűnhet a Columbia Egyetem Sebészeti Tanszéke szerint.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves