Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

A tüdőrák ezzel a szokatlan tünettel is jelentkezhet

2023. december 14.

2 perc olvasás

ELLE

fáradtság rák tünetek daganatos betegség tüdőrák
A tüdőrák ezzel a szokatlan tünettel is jelentkezhet
© Shutterstock

Előfordulhat, hogy a tüdőrák olyan tünetekkel jelentkezik, ami megnehezíti a diagnosztizálást.


A legtöbb rákos megbetegedés veszélyét az is növeli, hogy a páciensek csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a betegség már előrehaladott fázisban van. Ezek közé tartozik a tüdőrák is, mivel sok esetben megtévesztő jelei lehetnek.

A daganatos betegségek sok esetben olyan tüneteket produkálnak, amelyek egyéb, kevésbé veszélyes betegségekre is utalhatnak, így kezdetbe a pácensek sem veszik komolyan a tüneteket.

A korai felismerés azonban életet menthet, így fontos tisztában lenni azzal, mire érdemes figyelni.

A tüdőrák szokatlan jelei

Az, hogy a tüdő működésében fellépő probléma a légzésminőséget befolyásolja, nem meglepő. De például a fáradtságot sokan hajlamosak úgy kezelni, mint a rohanó élet velejáróját. Pedig egy bizonyos szint után a krónikus fáradtság azt jelzi, hogy a szervezet működésében komolyabb probléma lépett fel.

Ha valaki folyamatosan nagyon fáradtnak érzi magát, és később már egy kisebb fizikai erőfeszítéssel járó tevékenység is nagyon gyorsan elfárasztja, akkor az mindenképp gyanúra adhat okot, ugyanis a tüdőrák miatt elégtelenné válhat az oxigénfelvétel, ami fáradtsághoz vezethet.

Ezen kívül az alábbiakra érdemes nagyobb figyelmet fordítani:

  • nem múló köhögés, amely folyamatosan rosszabbodik
  • mellkasi fájdalom
  • légszomj
  • zihálás
  • vér felköhögése
  • indokolatlan súlycsökkenés
tudorak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Bár a fenti tüneteket sok egyéb kórállapot is okozhatja, a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy aki ezen jelek közül egyet vagy többet is tapasztal, mindenképp kérjen egy teljes körű kivizsgálást, mert csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves