Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Jelek

3 furcsa tünet, amit a tüdőrákra utalhat

2023. július 20.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünetek tüdőrák
3 furcsa tünet, amit a tüdőrákra utalhat
© Shutterstock

Fontos időben felismerni a tüdőrákot. 


A tüdőrák a rákbetegségek egyik legveszélyesebb formája, és az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az, hogy időben segítséget kérjünk, ha azt érezzük, hogy valami nincs rendben az egészségünkkel. Most eláruljuk, mik azok a furcsa tünetek, amelyek a tüdőrák jelei is lehetnek. 

Kar és vállfájdalom

A tüdőrák egyik fajtája, az úgynevezett Pancoast-szindróma a tüdő felső részén alakul ki. Ahelyett, hogy a tüdőt érintenék, ezek a daganatok átterjedhetnek a bordákra, a gerinc csigolyáira, az idegekre vagy az erekre. Ezek a daganatok fájdalmat okoznak a lapockában, a hát felső részén vagy a karokban, sőt gyakori a zsibbadás és a bizsergés érzése.

Szemproblémák

A Pancoast-szindróma szemproblémákat is okozhat. A betegek azt vehetik észre, hogy az egyik szem pupillája kisebb lesz, a szemhéj leesik, és kevesebb izzadság lesz az érintett oldalon. A szemtünetek „halmazát” Horner-szindrómának nevezik, és a tüdőrák jele.

Egyensúly problémák

A bizonytalanság vagy az egyensúly elvesztése tüdőrák következménye is lehet. Ennek az az oka, hogy a daganat a felső vena cava (SVC) közelében található, amely a fejből és a karokból vért visz vissza a szívbe. Ahogy a daganat növekszik, a vér visszafelé fordulhat ebben a vénában, és szédülést vagy egyensúlyvesztést okozhat a betegeknél. A vérszegénység, ami a tüdőrák miatt alakulhat ki szintén okoz egyensúlyzavart. 

+1 Könnyű elhagyni a cigarettát 

Ez csak azoknak tűnhet fel, akik dohányoztak, de kiderült, hogy néhány ember hirtelen képes lesz nagyon könnyen elhagyni a cigarettát, majd kiderül, hogy valójában tüdőrákjuk van. Ennek az az oka a szakértők szerint, hogy a tüdőben lévő rákos sejtek megzavarhatják a nikotinfüggőséget.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves