Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

HÁZTARTÁSI TIPPEK

5 dolog, amit tilos leengedni a lefolyón, hatalmas kárt okoznak

2024. május 06.

2 perc olvasás

ELLE

otthon konyha tippek háztartás lefolyó dugulás
5 dolog, amit tilos leengedni a lefolyón, hatalmas kárt okoznak
© Shutterstock

Valld be, néha te is a kényelmet választod, amikor a mosogatásról van szó, és talán olyan dolgokat is a lefolyóba öntesz, amelyekről tudod, hogy nem kellene.


Nagyon meg kell válogatnod azt, hogy mit öntesz bele a lefolyóba, ugyanis ha oda nem illő dolgokkal terheled le, akkor méregdrága javítás vagy csere is lehet az ára. Lássuk, melyik az az 5 dolog, aminek egyáltalán nincs helye a lefolyóban.

Kávézacc

A legtöbben azt gondolják, hogy a kávézacc túl kicsi ahhoz, hogy bármilyen kárt okozzon a lefolyóban. Ez egyáltalán nem így van, a legtöbb vízvezeték szerelő azt mondja , a leggyakrabban kávézacc miatt hívják ki őket.

Zsír és olajok

Az USA-ban az évente előforduló összes dugulás 47 %-át okozzák az olajok és a zsírok. Ezek vastag, ragacsos réteget hoznak létre, és úgy tapadnak meg a csöveken, hogy semmi nem megy át rajtuk. Éppen ezért a helyes eljárás az, ha ezeket a zsírokat és olajokat megfagyasztod, és így szilárd állapotban helyezed őket a szemetesbe.

Háztartási folyadékok

Ide tartoznak például a tisztítószerek, vagy olyan folyadékok, amelyeket az autóban kell használni. Ezek nem feltétlenül okoznak dugulást, de rettentően károsak lehetnek, ha a vízellátásba keverednek. Ezeket sem a konyhai lefolyóba, sem a WC-be nem szabad beledobni, inkább egy autószerelőtől kérj tanácsot, mit kezdj vele. Néha egyszerűbb náluk leadni.

Tojáshéj

Sokak szerint az apróra tört tojáshéj ártalmatlan, semmilyen nagy kárt nem tud okozni. De ez nem igaz, mert a ráérkező víz apró darabokra őrli, amelyek beleragadhatnak a korábban beleöntött zsírba, és más olajos anyagba. Ez pedig egy olyan sűrű masszát eredményez, ami eltömíti a csöveket. Éppen ezért, soha ne válaszd azt a módját a tojásahéj eltávolításának, hogy leengeded egy kis vízzel.

Gyógyszerek

Amikor megfázol, forró vízben oldódó gyógyszerrel gyógyítod magadat? Ha kihűl, vagy éppen nem ízlik, ne a konyhai lefolyóba öntsd ki, és ha lehet, ne is a WC-be. A legjobb taktika itt is az, hogy megfagyasztod, majd szilárdan kidobod. Ugyanis ez később a vízkészletünkbe is visszakerülhet, ami egyáltalán nem egészséges.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves