Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

GARDEN

Friss zöldségekre vágysz? Így kezdj neki egy saját konyhakertnek!

2024. április 19.

5 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

kertészkedés konyhakert zöldség termesztés paradicsom termesztés
Friss zöldségekre vágysz? Így kezdj neki egy saját konyhakertnek!
© Shutterstock

Egy konyhakert nemcsak az egészségünknek, de a pénztárcánknak is jót tehet.


Nincs is jobb, mint saját termesztésű zöldségeket enni a reggelihez, ami egészséges, ráadáasul, ha elég jól terem a konyhakertünk, még a bevásárlási költségeket is csökkenti. A saját gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények termesztése manapság olyan népszerű, hogy a zöldségmagok eladása meghaladja a virágokét. 10 lépéssel te is csatlakozhatsz a konyhakert-rajongók táborához!

1. Minden az időzítésen múlik!

Egyértelműen a tavasz az ideális időszak a konyhakert elkezdéséhez, de előtte már érdemes eldönteni, mekkora területet akarunk beültetni. Péládul egy nagy veteményeskert, ahol mindent meg lehet termeszteni, sok munkát igényel, egy kisebb parcella , akkor is karbantartható, ha nincs sok időnk rá. Körülbelül 2x3 méteres terület elég lehet a kezdéshez, aztán lehet bővíteni.

2. Válaszd ki a legjobb helyet!

Ha meg van a terület, pontos tervet érdemes készíteni, milyen növény, hová kerül, hol kap elég napfényt és hol hozzáférhető! Ha kevés helyet kapnak csak a növények, nem fogják olyan jól érezni magukat. De fontos az is, hogy tudjuk napi átlag mennyit éri majd őket a nap, hogy gyorsan termést hozzanak. Persze vannak árnyéktűrő fajták is, mint a cseresznye, a szeder, a málna, a rebarbara és a feketeribizli. A szélről sem szabad megfeledkezni, ezért érdemes a konyhakertet például sövény vagy kerítés mellé tervezni.

3. Javíts a termőföldön!

Jó ha ismered, milyen jellegű földbe akarsz majd ültetni: agyagos vagy esetleg homokos? Ha ezek valamelyike, lehet jobb ha emelt ágyásokban gondolkozol, amibe te tölthetsz földet. Ha nem agyagos, homokos a talaj, először gyomtalanítani kell, majd jó alaposan fellazítani, felásni, hogy oxigén jusson bele és a trágya vagy komposzt a lehető legmélyebbre szívodjon fel benne.


4. Döntsd el, miket akarsz termeszteni!

Ha megvannak a jó alapok, gondold át milyen zöldségeknek, gyümölcsöknek, fűszer- vagy esetleg gyógynövényeknek örülnél a konyhakertedben! Ha kezdő kertész vagy, érdemes salátával, paradicsommal, babbal, répával, burgonyával, retekkel, újhagymával, paprikával vagy uborkával kezdened.

5. Találd ki, hogy hozhatod, ki a legtöbbet a konyhakertedből!

A cél, hogy annyi zöldség, gyümölcs teremjen, amennyire szükséged van illetve a boltban vásároltakhoz képest jobb íze legyen. A visszavágható növények például, mint a metélőhagyma, állandó termést jelentenek, de a fűszernövények, mint a menta, zsálya, kakukkfű, petrezselyem és rozmaring is olcsóbbak, ha magadnak termeszted, mintha boltban vennéd őket.

6. Csinálj magas ágyást!

Ha nem akarsz elsőre sokat kockáztatni, megvásárolható vagy házilag összerakott magas ágyásokban kezd el a konyhakertészkedést. Jó vízelvezetést biztosít, növeli a talaj hőmérsékletét, az ágyás oldalai pedig megakadályozzák a föld kimosódását a heves esőzések idején, és akadályt képeznek a kártevők, például a csigák, valamint a gyomok ellen.


7. Alakítsd ki a konyhakert felosztását!

A konyhakertet legegyszerűbben négy részre oszthatod: az egyik rész a gyökérzöldségek; a második a saláták és fűszernövények; a harmadik a hüvelyesek; és az utolsó például a paradicsom, uborka, paprika helye lehet. A felosztásra azért van szükség, mert két egymást követő évben nem ültetheted ugyanabba a részbe őket, hanem vetésforgószerűen változtatnod kell a helyüket. 

8. Tedd könnyen hozzáférhetővé a konyhakerted!

Úgy érdemes a konyhakert körül és benne ösvényeket, utakat kialakítani, hogy taposásveszély nélkül lehessen gyomlálni, ültetni, szüretelni benne! Másrészt közvetlenül a kert mellett ne legyen hosszú fű vagy sűrű virágszegély, mert ezeken csigák, kártevők telepedhetnek meg.

9. Vess el vetőmagokat is!

A vetőmagos ültetés jár a legalacsonyabb költséggel a palántákkal szemben, de üvegház híján a legtöbb munkával is. A vetőmagok vetésének szabálya, hogy meg kell várni, amíg a fagyveszély elmúlik, és a talaj hőmérséklete legalább 7 °C. De elindíthatod a magokat beltéren is kaspókban világos ablakpárkányon, de nem közvetlenül a radiátorok mellett. Akkor ültesd ki őket, amikor a fagyok elmúltak, és a palántáid szépek és erősek, de még nem túl magasak. Általános szabály, hogy a várható kiültetés előtt 6 héttel kell elkezdeni a magok elvetését beltéren. 

10. Öntözz!

A zöldségfélék szomjasak: körülbelül hetente egyszer jó alaposan meg kell öntözni őket, ami azt jelenti, hogy legalább a talaj felső 30 centiméterét be kell nedvesíteni. Ez jó, hosszú egyszeri áztatást jelent! A zöldségágyások levelekkel, trágyával vagy komposzttal történő talajtakarása szintén javítja a vízmegtartást, de ez a növényeket ne érintse. Ha pedig kaspókban termeszted a zöldségeket, akkor gyakoribb öntözésre lesz szükségük, mivel a víz nagyon gyorsan elpárolog a földjükből.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves