Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Rovarok és csípések

5 módszer, amivel távol tarthatod a szúnyogokat

2023. augusztus 25.

3 perc olvasás

ELLE

otthon életmod szúnyog szúnyogcsípés szúnyogirtás
5 módszer, amivel távol tarthatod a szúnyogokat
© Getty Images

A szúnyogok nyáron megkeseríthetik az életed, hiszen a csípéseiket követő, napokig tartó viszketés nagyon kellemetlen, de van megoldás ellenük.


Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor egy gyönyörű nyári estén hirtelen megjelennek a szúnyogok, és tönkreteszik az esti romantikázást, reggel pedig viszkető csípésekkel a testeden ébredsz – amiktől aztán napokig szenvedsz.

Szerencsére léteznek módszerek, amelyekkel sikeresen távol tarthatod ezeket a zavaró rovarokat, ám ehhez neked is be kell tartanod néhány szabályt.

5 dolog, ami vonzza a szúnyogokat

A szúnyogokat bizonyos illatok és körülmények kifejezetten vonzzák, így ezek elkerülése segíthet abban, hogy ne kelljen elviselned a kellemetlen csípéseiket. Az alábbiakra érdemes figyelni:

Nedvesség

A szúnyogoknak a szaporodáshoz vízre van szükségük, hogy lerakhassák a petéiket, így a túlöntözött szobanövények, az eldugult lefolyók, a szemeteskukák és bármilyen edény, amelyben víz maradt, ideális helyet jelent számukra. Akár 200 petét is lerakhatnak egyetlen alkalommal, ezért jobb, ha megszünteted ezeket a körülményeket, mert a lakás melegében akár hónapokon át is túlélhetnek.

Gyümölcsök és zöldségek

Illatuk miatt ezek az élelmiszerek nemcsak a szúnyogok, hanem a muslincák számára is rendkívül vonzóak – bár ez utóbbiak nem csípnek, de bosszantó a jelenlétük. A gyümölcsöket és zöldségeket inkább zárt helyen tárold, különösen akkor, ha túlérettek, ugyanis ezek a darabok még erősebb illatot áraszthatnak magukból.

Szobanövények

A növények földje egyértelműen csalogató lehet a szúnyogok számára, ha túl vizes, de a rothadásnak indult levelek is bevonzzák őket. Gondozd a növényeid megfelelően, és használj olyan cserepeket, amelyek lehetővé teszik a víz elvezetését, így pontosan láthatod, hogy mennyi vízre van szükségük a növényeidnek. Ezzel egyrészt megkíméled a növényeket a pusztulástól, másrészt a szúnyogokat is távol tarthatod.

szunyogok-elle.hu
Forrás: Getty Images

Szemét

Természetesen a szemét tárolása számos higiéniai okból sem ideális, de tény, hogy még az adott napon összegyűlt hulladéktól is jobb azonnal megszabadulni, különösen ha a kommunális tárolóról van szó, amibe ételmaradék is került. Az ételek illata már messziről közel csalogatja a rovarokat (nem csak a szúnyogokat), és szintén remek terep a szaporodásukhoz.

Emberek

Sajnos tény, hogy az ember a hőtermelése miatt mindig felhívja magára a szúnyogok figyelmét. Azt azonban érdemes tudni, hogy a gyümölcsös illatú tusfürdők, parfümök és dezodorok még feltűnőbbé tesznek, ahogy a vizes bőr és az izzadság is. Ezeket a termékeket a nyári időszakban inkább ne használd, ha pedig gyakran izzadsz, inkább zuhanyozz gyakrabban – így nagyobb eséllyel kerülheted el, hogy még több rovar találjon rád.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves