Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

SZELLŐZTESS OKOSAN!

Így tartsd távol a szúnyogokat, bogarakat nyáron

2023. július 21.

2 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

lakberendezés szúnyog szúnyogriasztó szellőztetés nyitott ablak
Így tartsd távol a szúnyogokat, bogarakat nyáron
© Getty Images

Nincs is kellemetlenebb, mint egy szúnyog csípésére ébredni!


A nyári esték varázsa összetartozik a nyitott ablakokkal, amikor a lehűlt levegővel átszellőztethetjük az otthonunk és jó esetben behallatszódhat a tücskök ciripelése. Az idill azonban könnyen fordulhat át szúnyog vagy bogár hajtóvadászattá, ha nem tudjuk megakadályozni, hogy a hívatlan vendégek a szobánkba jöjjenek. Íme 5+1 tipp, mit tegyünk a nyáresti nyugalomért!

1.  Szúnyogháló

Kézenfekvő megoldás, hogy az ablakokra kívülről szúnyoghálót rögzítünk vagy beépítettünk egy elhúzható változatot. Ha ügyelünk rá, hogy ne lyukadjon, repedjen meg a felülete, szinte örökre megoldottuk a rovarkérdést.

2. Baldachin

Ha nem szeretnénk ablakunk kilátását egy szúnyoghálóval korlátozni vagy nem akarunk sokat költeni rá, megoldás lehet egy baldachin az ágyunk fölé. Nem csak praktikus, de bohém hangulatot kölcsönözhet a hálónknak.

3. Minél kevesebb lámpa

A szúnyogok, bogarak megőrülnek a lámpák fényéért, ezért szellőztetéskor okosabb semmilyen világítást nem, vagy egy, az ablaktól távol elhelyezett lámpát használni csak.

4. Rovarcsapda

Az ablakpárkányon elhelyezett vegyi vagy természetes anyagokból készült rovarcsapdák is védelmet jelenthetnek a betolakodók ellen. Házilag keverj össze egy kis mennyiségű mosogatószert és kis almaecetet egy magas pohárban, majd feszíts fóliát a pohár tetejére és csinálj rá néhány lyukat. A rovarok nem tudnak ellenállni a hívogató ecetszagnak, de ha egyszer elérik, már nem tudnak kijutni belőle. De elég lehet egy kis levendula vagy eukaliptuszos olaj is az ablakba, hogy meggondolják magukat.

5. Ventilátor

Az ablak közelében beindított ventilátor vagy mennyezeti ventilátor, nem csak hűti a szobát, de igazi kihívássá teszi a szúnyogoknak, bogaraknak a bejutást.

+1. Okos időzítés

Ne nyissuk ki az ablakunk, amikor a rovarok a legaktívabbak, vagyis hajnalban vagy alkonyatkor. Késő este például már nem kell félnünk a szúnyogrohamtól.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves