Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

A torokrák tünetei így jelentkeznek reggelente

2024. április 08.

1 perc olvasás

ELLE

rák tünetek daganatos betegség torokrák
A torokrák tünetei így jelentkeznek reggelente
© Shutterstock

Többféle daganatos megbetegedést is takarhat a torokrák kifejezés.


Az esetek többségében a garatban, illetve a nyakban kialakuló daganatos megbetegedéseket a torokrák jelzővel illetik, de akár még a pajzsmirigyrák is ide tartozhat.

Többféle okból is kialakulhat rákos elváltozás a test ezen pontján: a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a családi öröklődés, a HPV vírus, de akár a legyengült immunrendszer is felelőssé tehető.

A korai diagnosztizálás azonban kulcsfontosságú a kezelés sikerességének szempontjából, így a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy mire érdemes figyelni.

A torokrák ezzel a reggeli tünettel is jelentkezhet

Különösen a dohányosok körében jellemző, hogy ébredés után köszörülniük kell a torkukat, és gyakran be vannak rekedve. Ártalmatlan tünetnek vélik, pedig a rekedtség akár a torokrák jele is lehet.

Ezen kívül az alábbiak is gyanúra adhatnak okot:

  • tartós torokfájás
  • légszomj
  • köhögés, vér felköhögése
  • a hangképzési adottságok megváltozása
  • nyelési nehézségek
  • gombócérzet a torokban
  • csomó megjelenése a nyakon
rak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, mielőbb kérjen egy teljeskörű kivizsgálást, ugyanis csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves