Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Aggasztó tünet

A rák egyik jele lehet az ok nélküli fogyás: ekkor igazán veszélyes a testsúlycsökkenés

2023. november 04.

3 perc olvasás

ELLE

fogyás rák testsúly tünet
A rák egyik jele lehet az ok nélküli fogyás: ekkor igazán veszélyes a testsúlycsökkenés
© Fotó: Shutterstock/Prostock-studio

Ha valaki nem diétázik, mégis fogy, az sok mindennek a jele lehet, és ebből a sok mindenből csak egy a rák. Olvasd el a részleteket, jobb tudni!


Fontos összefüggést figyeltek meg a testsúly és a rák kialakulása között: azok, akik átestek testsúlycsökkentő műtéten, azoknál kisebb arányban fordul elő daganatos betegség. Sajnos azonban azoknál, akiknél a fogyás se műtétre, se diétára nem vezethető vissza, azoknál a megmagyarázatlan testsúlycsökkenés nagyon is lehet a rák egyik tünete.

Fogyókúra nélküli fogyás – mikor kell aggódni?

Egy olyan világban élünk, ahol hízni a többségnek sokkal könnyebb, mint fogyni. Nagyon sokan rengeteg energiát fektetnek a diétába, és közülük sem mindenki jár sikerrel. Így aztán akár jó hír is lehetne, ha valaki semmit sem tesz az ügy érdekében, mégis lefogy, de azért vigyázni kell az ilyesmivel, mert a megmagyarázatlan fogyás komoly betegségek tünete is lehet.

Bizonyos határokon belül teljesen normális, ha ingadozik az ember súlya. Egy aktívabb periódus során könnyen lemegy pár kiló akkor is, ha az ember nem eszik kevesebbet, de okozhat fogyást a stressz is. A Healthline azt írja, hogy a többségi álláspont szerint a megmagyarázatlan súlycsökkenéssel akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha 6-12 hónap közötti idő alatt az ember a testsúlya kb. 5%-át elveszti vagy többet. Fontos: a megmagyarázatlan súlycsökkenést általában nem rák okozza, de ez is lehet az egyik kiváltó ok.

Mi lehet a mögöttes ok?

A fogyást okozhatja többek között lisztérzékenység, cukorbetegség, Crohn-betegség, depresszió vagy szorongás, illetve akár az is lehetséges, hogy egy parazita élősködik a szervezeten. Kockázati csoportba tartozók körében még a HIV is felmerülhet, mint lehetséges ok.

De a lehetséges okok között ott van a rák több fajtája is. A leggyakrabban ezek a daganattípusok okoznak testsúlycsökkenést:

 • a nyelőcsőrák;
 • a hasnyálmirigyrák;
 • a gyomorrák; és
 • a tüdőrák.

Fontos hangsúlyozni, hogy bár ezek a daganattípusok gyakran okoznak testsúlycsökkenést, a megmagyarázatlan fogyások hátterében általában nem a rák áll.

További tünetek?

Fontos figyelni, hogy a testsúlycsökkenés az egyetlen tünet-e. A fent említett ráktípusok ugyanis általában nem csak fogyást okoznak, hanem a daganat által okozott fogyás rendszerint más tünetekkel jár együtt. Nagyobb az esélye annak, hogy daganat lehet a háttérben, ha a fogyás a következők valamelyikével jár együtt:

 • étvágy elvesztése;
 • nyelési nehézség;
 • gyomorégés;
 • fáradékonyság;
 • bőr besárgulása;
 • emésztési panaszok; vagy
 • vérzés a végbélnél.

De itt is ki kell emelni, hogy ha a fogyás mellett ezeket a tüneteket is tapasztalja az ember, a legvalószínűbb ok ekkor sem a rák. Ezeket a tünetegyütteseket általában más, kevésbé veszélyes betegségek okozzák.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves