Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

A leukémia első jelei a szájban is jelentkezhetnek

2023. szeptember 10.

1 perc olvasás

ELLE

rák vér tünetek daganatos betegség leukémia rákos betegség
A leukémia első jelei a szájban is jelentkezhetnek
© Getty Images

Szinte senki nem gondolná, de a leukémia tünetei meglepő módon bukkanhatnak fel.


A vérsejteket érintő rák, vagyis a leukémia sajnos az egyik legalattomosabb daganatos megbetegedés, ugyanis az első stádiumban szinte észrevehetetlen.

Bár az esetek túlnyomó többségében az ártalmatlannak tűnő tünetek valóban maguktól elmúlnak, bizonyos apró jelek akár nagy bajt is jelezhetnek.

A leukémia kezdeti jelei

A vérsejtek rendellenes termelődését okozó betegség az alábbi tünetekkel is jelentkezhet:

Fáradékonyság és gyengeség

A betegség következtében vérszegénység következik be, ami rendkívüli fáradtságot okozhat. Különösen abban az esetben aggasztó a helyzet, amennyiben a tünetek folyamatosan súlyosbodnak.

Légszomj

A leukémia bizonyos típusai a vörösvérsejtek számát is csökkentik, és mivel ezek a sejtek szállítják az oxigént, előrehaladott állapotban akár légszomjat is okozhat a hiányuk. A kialakuló vérszegénység tovább fokozza a problémát, és ritka esetekben akár a tüdő nyirokcsomói is megduzzadhatnak.

leukemia - elle.hu
Forrás: Getty Images

Duzzadt fogíny

Bár a fogíny elváltozása csak kevés betegnél alakul ki, de a leukémia egyik legnyilvánvalóbb jele. A duzzanat miatt a betegek furcsa szorítást érezhetnek, és általában felkeresnek egy fogorvost, aki további vizsgálatokra utalja őket.

A szakemberek figyelmeztettek: aki a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, minél előbb keressen fel egy szakorvost, hogy fény derülhessen a valódi kiváltó okokra.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves