Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Seafood

A rák kialakulásának esélyét növelhetik ezek a közkedvelt ételek

2024. április 16.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegségek
 A rák kialakulásának esélyét növelhetik ezek a közkedvelt ételek
© Shutterstock

A rák kialakulásával kapcsolatban fontos dologra jöttek rá.


Rossz hír azoknak, akik imádják a tenger gyümölcseit. Egy friss kutatás szerint ezeknek az ételeknek a túl gyakori fogyasztása növelheti a rák kialakulásának az esélyét. A szakértők meg is magyarázták, hogy miért gondolják úgy, hogy mértéket kell tartani. 

Erre jöttek rá

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a tengeri ételeket kedvelő emberek a rákot okozó vegyi anyagok nagyobb kockázatának vannak kitéve, valamint a daganatos betegség mellett más egészségügyi problémával is szembenézhetnek. Az amerikai Dartmouth Egyetem által végzett kutatás kimutatta, hogy a halak a korábban becsültnél magasabb szintű PFAS-t tartalmaznak, amely káros az emberre nézve. A lebomlás pedig több ezer évig tarthat. Ezeket a PFAS vegyszereket, amelyek olyan forrásokból származnak, mint a csomagolás, a ruházat és a tűzoltó habok, már korábban is kimutatták az ivóvízben, és a vizsgálatok azt mutatják, hogy szinte minden amerikai vérében mérhető mennyiség van.

Ilyen betegséget okozhat még

A PFAS-nak való túlzott expozíció egészségügyi problémákat, például rákot, magzati rendellenességeket és májbetegségeket okozhat, ezért kulcsfontosságú a magas koncentráció elkerülése. Ez a probléma különösen érinti a kutatók szerint homár és a garnélarák rajongóit, mert ezekben volt a legmagasabb a venyianyag jelenléte.

Az Exposure and Health folyóiratban megjelent tanulmány megkérdőjelezi azt a széles körben elterjedt hiedelmet, hogy a halban gazdag étrend pusztán jótékony hatású. Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a tenger gyümölcsei segítik a gyulladás szabályozását, csökkentik a szívroham kockázatát és segítik a fogyást, azonban a negatív hatásokról sokáig nem lehetett hallani. A tudósok kiemelték, hogy az embereket nem elriasztani akarják a halevéstől, csupán az a céljuk, hogy a mértékletességre hívják fel a figyelmet. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves