Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megelőzés

A rák jelei a karokban is jelentkezhetnek

2024. április 11.

1 perc olvasás

ELLE

rák tünetek daganatos betegség tüdőrák
A rák jelei a karokban is jelentkezhetnek
© Shutterstock

Bizonyos esetekben a rák tünetei a test meglepő pontjain is megmutatkozhatnak.


Az általános vélekedésekkel ellentétben a rák nem mindig a kialakulása helyén okoz elsőként tüneteket. Egyes típusai akár a test távoli pontjaira is hatással lehetnek.

A Pancoast-tumor a tüdő felső harmadában alakul ki, és számos kellemetlen, illetve fájdalmas tünetet válthat ki. Ám ezek nem minden esetben a tüdő környékét érintik, így a diagnosztizálás is hosszabb időt vesz igénybe.

Mivel ez a kezelés sikerességét is befolyásolhatja, a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy mire érdemes figyelni.

A rák a karokban is tüneteket okozhat

A Pancoast-tumor egyik leggyakoribb tünete az éles fájdalom megjelenése a vállakban és a lapockában, de a felsőtest bármely pontján kialakulhat erős fájdalom, akár a karokban is, amelyeket még egy kellemetlen tünet érinthet: az izomszövetek elgyengülhetnek, így bénulásos tünetek alakulhatnak ki.

Ezen kívül az alábbiak is a rák jelenlétére utalhatnak:

  • duzzanat kialakulása a felkarban
  • szorító mellkasi fájdalom
  • a kezeket mozgató izmok elgyengülése, koordinációs zavarok
  • zsibbadás vagy bizsergő érzés a kezekben
  • krónikus fáradtság
  • indokolatlan súlycsökkenés
rak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, mielőbb kérjen egy teljeskörű kivizsgálást, ugyanis csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves