Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

A rák kevésbé ismert jele, amit vacsora közben vehetsz észre

2023. október 14.

2 perc olvasás

ELLE

betegség rák tünetek furcsa tünet
A rák kevésbé ismert jele, amit vacsora közben vehetsz észre
© Shutterstock

Van néhány kevésbé ismert tünet, ami a rák előjele is lehet. 


A rákos megbetegedés okozta elváltozások tünetei sokszor nem annyira nyilvánvalóak, éppen ezért előfordulhat, hogy csak későn veszik észre őket. Ha azonban azt tapasztalod, hogy egyes tünetek megállás nélkül kínoznak, akkor mindenképpen célszerű lehet felkeresni az orvosodat, egy alapos kivizsgálással ugyanis kideríthető, mi is áll a háttérben. Az alábbiakban most mutatunk 3 olyan tünetet, amik a rák előjelei is lehetnek, van köztük olyan, amit vacsora vagy általánosságban evés közben vagy közveletlenül utána vehetsz észre. 

Tartós emésztési zavar, gyomorégés 

Az emésztési zavarokkal küzdők száma évről évre egyre több, ám sokszor valamilyen ételérzékenység vagy allergia áll a háttérben, továbbá megeshet, hogy reflux okozza a gondot. A refluxsorána gyomorból felszabaduló sav gyakorlatilag irritálja a gyomornyálkahártyát vagy a torkot, ami igencsak kellemetlen érzés lehet. A tüneteket bizonyos ételek és italok is, úgymint kávé, paradicsom, csokoládé, zsíros vagy fűszeres ételek is felerősíthetik. Szóval, ha esténként szeretsz vacsorára paradicsomot enni, de utána nem vagy jól, akkor nagy eséllyel reflux gyötör. Az orvosok szerint, ha alkalmanként visszajön a savad, akkor az még nem jelent kóros elváltozást, azonban, ha folyamatosan kínoz a gyomorégés, akkor mindenképpen orvoshoz kell menned, mert az efféle tünetek akár a gyomorrák előjelei is lehetnek. 

Puffadás

Vacsora vagy úgy általában az étkezések után azt érzed, hogy feszít a hasad? Bizonyos ételek puffasztó hatással bírnak, szóval ez alapvetően normális reakció, de ha mindentől is puffadsz, akkor inkább beszélj a háziorvosoddal. A szakértők szerint ugyanis az állandó puffadás hátterében akár petefészekrák is állhat. Ha ráadásul azt tapasztalod, hogy a puffadás nem mindig van összefüggésben az étkezésekkel, akkor gyanakodhatsz arra, hogy valami nem oké. Persze nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, de egy vizsgálat bizonyosan nem fog ártani. 

Fáradtság 

Ha éppen stresszes időszakon mész keresztül, akkor megeshet, hogy az az alvásodra is kihat, emiatt pedig lehetséges, hogy a szokásosknál fáradtabbnak érzed magad. Ez egy bizonyos pontig rendben van, viszont ha ez a fáradtság már-már krónikussá válik, akkor nagyon fontos, hogy elmenj az orvoshoz, ugyanis a fáradtság a rákos megbetegedések, úgy mint leukémia vagy limfóma előjele is lehet. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves