Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A rák jele lehet ez a kellemetlen tünet a szájban

2024. június 14.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség száj tünet
A rák jele lehet ez a kellemetlen tünet a szájban
© Shutterstock

A ráknak sok jelét nem vesszük elég komolyan. 


A ráknak több olyan tünete van, amit sokan kellemetlennek tartanak, ezért orvoshoz is csak az utolsó pillanatban fordulnak. Azonban fontos kiemelni, hogy a legtöbb szájüregi elváltozás nem súlyos. Ugyanakkor, ha valakinek fehér vagy piros foltok, illetve sebek vannak a szájában, akkor érdemes orvoshoz fordulni, különösen akkor, ha hetekkel később sem gyógyulnak meg.

Mit jelezhet? 

Ez a probléma a szájüregi daganatokat jelezheti. Azonban emellett más jelekre is érdemes figyelni, mint például: csomó az arcon, állkapocsmozgási problémák vagy szájfájdalom. Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy a rákbetegség esetén a korai diagnózis életmentő lehet, ezért érdemes kivizsgáltatni magunkat, ha elváltozásokat észlelünk, és ha kiderül, hogy nem nagy problémáról van szó, akkor megkönnyebbülhetünk. 

A szájüregi daganatok elsősorban az ötvenes életévektől halmozódnak fokozottan. Az utóbbi időszakban mind a férfiakban, mind a nőkben nőtt a betegség előfordulása,  azonban rossz hír az, hogy a halálos szövődmények ugyancsak növekvő tendenciát mutatnak. A dohányzás és az alkoholizmus növelheti a betegség kialakulásának kockázatát. 

Nyelési problémák is jelentkezhetnek

A szájüregi daganatok esetében nyelési problémákat is felfedezhetnek a betegek, amelyek idővel egyre fájdalmasabbak lesznek. A nátha, a savas reflux, vagy akár néhány gyógyszer is megnehezítheti időnként a nyelést. A rosszabb esetben pedig az úgynevezett nyelőcsőben lévő rák jele is lehet. Ezt a tünetet szintén sokan figyelmen kívül hagyják, pedig az orvosok ma már egyszerű vizsgálatokkal megvizsgálhatják a torkunkat.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves