Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Duzzadt lábak

A rák jele lehet ez a lábfejen megjelenő tünet

2023. augusztus 17.

2 perc olvasás

ELLE

lábfej rák rákbetegség daganatos betegség tünet nyirokrendszer
A rák jele lehet ez a lábfejen megjelenő tünet
© Getty Images

A rák néha olyan rejtett tünetekkel jelentkezik, amelyek szinte senkiben nem keltenek gyanút.


A rák egyes tünetei ijesztőbbek, esetleg egyértelműbbek, ám vannak rejtett jelek is, amelyek nem ébresztik fel a gyanút, hogy nagyobb baj lehet. Ez utóbbi kategória azért nagyon veszélyes, mert a beteg sokkal később fordul orvoshoz, pedig a túlélési esélyeket jelentősen növeli az időben megkezdett terápia.

Létezik egy olyan tünet, amelyet ugyan számos más betegség is okozhat, de ha rendszeresen jelentkezik, eljött az ideje egy alapos kivizsgálásnak.

A rák ártalmatlannak tűnő tüneteket is okozhat

Kivel ne fordult volna már elő, hogy egy csinos, de kényelmetlen cipő miatt egész nap szenvedett, majd este észrevette, hogy a bokája hatalmasra duzzadt? Különösen a nők körében gyakori a lábdagadás, elsősorban a kényelmetlenebb lábbelik miatt, de azok is számolhatnak ezzel a tünettel, akik például állómunkát végeznek.

Azt azonban fontos tudni, hogy akinél ez gyakran előfordul, annál a nyirokrendszer helytelen működése áll a háttérben, és gyakorlatilag nyiroködéma alakul ki. Ez egy olyan állapot, amikor a szövetekben felszaporodik a nyirokfolyadék, amely a nyirokrendszeren keresztül nem képes visszajutni a keringésbe. Gyakori jele a végtagok különböző mértékű duzzanata. Általában a kéz és a lábfej érintett, de akár  a bokáig is felkúszhat a vizesedés, és súlyos esetben még az arc is megduzzadhat.

rak-odema-elle.hu
Forrás: Getty Images

A nyiroködémát okozhatja daganat is abban az esetben, ha a tumor elzárja a nyirokkeringést, illetve ha korábban átesett valaki egy nyirokcsomókat is érintő sebész beavatkozáson.

Bár az ödéma számos más okból is kialakulhat a nagy melegtől kezdve a stresszig, de a gyakori vizesedés soha nem természetes jelenség, ezért ilyen esetben mindenképpen orvosi kivizsgálás indokolt.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves