Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Red flag

A rák egyik jele lehet ez a furcsa tünet evés után

2024. március 28.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség tünet evés
A rák egyik jele lehet ez a furcsa tünet evés után
© Shutterstock

A rák néha nagyon különös módon mutatkozik meg.


Nemrég a Cancer Research oldalán 23 olyan gyakori és könnyen észrevehetetlen tünetet soroltak fel, amelyek rákos megbetegedésre utalhatnak, és amelyek észlelésekor orvoshoz kell fordulni. A korai felismerés kulcsfontosságú és életmentő lehet, ezt pedig az orvosok sem győznek hangsúlyozni. 

Erre az evés utáni tünetre fontos figyelni 

Tudjuk sajnos, hogy a rákbetegség azoknál is kialakulhat, akik egészséges életmódot folytatnak. Tény azonban, hogy vannak egyes kockázati tényezők, mint például a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. Van azonban egy tünettípus, amelyet evés után lehet észrevenni, és aggodalomra adhat okot. Ez pedig a tartós gyomorégés vagy emésztési zavar. A gyomorégés olyan érzés, mint egy savas reflux érzés a mellkasodban/gyomrodban vagy a torkodban evés után. Természetesen más betegség is okozhatja ezeket a panaszokat, de mindenképpen érdemes orvos segítségét kérni, hogy megtörténjen a teljes kivizsgálás. 

Súlyos problémát okozhat

A John Hopkins Medicine orvosai arra figyelmeztetnek, ha a gyomorégés túl gyakran fordul elő, akkor bizony a Barrett-nyelőcső állapotához vezethet. lyenkor a szervezetünk úgy próbál meg javítani bizonyos sérüléseket, hogy a táplálékcsövünk bélését olyan szövetekkel cseréli ki, mint amilyenek a vékonybélben vannak. Bár a Barrett-nyelőcső önmagában nem káros, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a táplálékcsövünkben a rák egy fajtája, a nyelőcsőrák. Nem mindenki, aki ebben az állapotban szenved fog megküzdeni a rákkal, de sajnos néhány esetben ez megtörténik, és a betegség átterjedhet a nyirokcsomókra is.

Ezt kérik a szakemberek

Ha már hosszú ideje savas reflux vagy gyomorégés gyötör valakit, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hiszen a rák korai felismerése könnyebben kezelhető. A legtöbb esetben szerencsére kevésbé súlyos problémáról van szó, de attól segítséget még kell kérni,  hogy kizárhassuk a legrosszabbat.

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi a normális számunkra, és beszéljünk orvosunkkal, ha szokatlan változást észlelünk, vagy ha valami nem akar elmúlni. Ez segíthet a rák korai stádiumban történő diagnosztizálásában, amikor a kezelés nagyobb valószínűséggel lehet sikeres

– írták a Cancer Research UK közleményében. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves