Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Friss tanulmány

Kiderült, mi az összefüggés a kávézás és a rák kialakulása között

2024. március 27.

2 perc olvasás

ELLE

Kávé kutatás kávézás rák tanulmány
Kiderült, mi az összefüggés a kávézás és a rák kialakulása között
© Shutterstock

Egy friss tanulmány szerint a kávéfogyasztás szoros kapcsolatban állhat a rák kialakulásával.


Napjainkban a rák különböző típusai a legrettegettebb betegségek közé tartoznak. Ezeken belül is a vastagbélrák az egyik legveszélyesebb, amelyet évente több ezer embernél diagnosztizálnak.

A daganatos betegségek kialakulásában a genetikán kívül biztosan szerepet játszanak életmódbeli tényezők, azonban nem csak bizonyos körülmények és élelmiszerek kiiktatásával kerülhető el a veszélyes kór – egyes élelmiszerek is segíthetnek a megelőzésben.

A rák kialakulásának esélye a kávézással is csökkenthető

Te is azok közé tartozol, akik képtelenek lemondani a reggeli kávéjukról? Akkor van egy jó hírünk: ihatsz belőle naponta többször is! Egy friss tanulmány szerint azok, akik naponta négynél több csészével isznak meg a keserű italból, 29 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg vastagbélrák következtében, mint azok, akik kettőnél kevesebbet isznak meg belőle.

Független szakértők egy csoportja úgy véli, hogy naponta néhány csésze kávé nagyon sokat segíthet a vastabélrák megelőzésében.

Carlo La Vecchia, egy milánói egyetem professzora, aki mellesleg nem vett részt a kutatásban, tehát teljesen független tapasztalatokra hagyatkozik, így nyilatkotott:

Az elfogyasztott kávé mennyisége fordítottan arányos a vastagbélrák kockázatával. A kockázatcsökkenés csészénként 5-6 százalék, következésképpen napi 4-5 csésze esetén már 25-30 százalék.

És hogy vajon mi a magyarázat? A szakemberek szerint az, hogy a kávé az anyagcserére is pozitív hatást gyakorol.

kavezas-rak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A kávé az esetek nagy részében csökkenti a vércukorszintet, így segít elkerülni a cukorbetegséget, amely a vastag-, illetve a végbélrák egyik ismert kockázati tényezője.

A kutatók azonban azt is kiemelték, hogy a napi 4-5 csészénél nagyobb mennyiségű kávé már nem csökkenti lényeges mértékben a rák kialakulásának kockázatát.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves