Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Figyelmeztető jel

A petefészekrák egyetlen tünete, amit senki nem ismer fel

2023. szeptember 04.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek daganatos betegség rákos betegség petefészekrák
A petefészekrák egyetlen tünete, amit senki nem ismer fel
© Getty Images

Egyetlen figyelmeztető jel is utalhat arra, ha valakinél petefészekrák alakult ki.


Angela Beckhouse alig várta, hogy férjhez menjen élete szerelméhez, de a közelgő esküvő szervezése káosszá változott, amikor megkapta a lesújtó diagnózist: petefészekrák alakult ki nála.

A 42 éves édesanya hasában egy 16 cm-es daganat alakult ki, de sokáig fogalma sem volt arról, hogy valami nincs rendben, mert nem tapasztalt fájdalmat. Csupán egyetlen, ártalmatlannak tűnő tünet jelentkezett, amiről nem feltételezte, hogy komoly bajt jelezhet.

A petefészekrák gyakran rejtve marad

Mint minden daganatos betegség esetén, a petefészekráknál is fontos, hogy minél hamarabb diagnosztizálják, mert így a kezelés is hatékonyabb, ami életmentő lehet.

A petefészekrák azonban sokszor nehezen észrevehető, mert nem, vagy csak alig okoz tüneteket a kezdeti időszakban. Angela is csupán egyetlen változást tapasztalt magán:

Egy reggel zuhanyzás közben lenéztem, és észrevettem, és sokkal nagyobb lett a hasam, amit furcsának tartottam.

Mivel épp egy nyaraláson volt, és előző este elég sokat ettek, Angela azt gondolta, egyszerűen csak felfúvódott. Akkor kezdett gyanakodni, amikor napok alatt sem lett kisebb a hasa.

petefeszekrak-elle.hu
Forrás: Getty Images

Hazaérkezése után felkereste a nőgyógyászát is, hogy kizárjanak egy lehetséges terhességet. Egy ultrahang és egy CT-vizsgálat után egyértelművé vált, hogy petefészekrákkal áll szemben.

A gyors kezeléseknek köszönhetően ma már tünetmentes, és bízik abban, hogy sikerült legyőznie a betegséget. Elmondása szerint igyekezett egészségesen táplálkozni, és a családjában sosem fordult elő daganatos megbetegedés.

Történetét azért osztotta meg, mert szerette volna felhívni nőtársai figyelmét, hogy egyetlen tünet is utalhat a betegségre, és hogy soha ne hagyják figyelmen kívül a szokatlan változásokat.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves