Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A rák első tüneteit a szem is jelezheti

2023. november 22.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünetek szemek
 A rák első tüneteit a szem is jelezheti
© Shutterstock

A rák első tünetei a szemekben is megjelenhetnek. 


Tudtad, hogy a rákot ez a kellemetlen tünet is jelezheti? Látásproblémák alakulhatnak ki, ha egy daganat nyomást gyakorol az agy egy bizonyos területére. Az agytörzset érintő daganat pedig kettős látást eredményezhet, valamint a látási problémák akokr is előjöhetnek, ha egy agydaganat nyomást gyakorol a látóidegre, vagy amikor a koponyán belüli nyomás a szem hátsó részének megduzzadását okozza.

Általában a szemproblémák oka nem az agydaganat

Nem minden szemprobléma mögött áll agydaganat, ugyanis más szembetegségek sokkal gyakoribbak, mint például a szürkehályog vagy a retina leválása. Ezek is súlyos problémák, így ha valaki észleli magán a tüneteket, érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Az agydaganatot az alábbi látásproblémákat okozhatják:

- Homályos látás
- Kettős látás
- Rendellenes szemmozgások
- Fényérzékenység
- Látásvesztés

Vakságot okozhat az agydaganat? 

Ha egy agydaganat kellő nyomást gyakorol a látóidegre, sajnos idővel a vakság is felléphet. Sok betegnél a látásvesztés fokozatos, homályos látással, kettős látással vagy növekvő vakfolttal kezdődik. A daganat növekedésével azonban összenyomja a látóideget, ami nagyobb látásvesztést eredményez. Ezért fontos minél előbb orvoshoz fordulni, ha valaki észleli magán a tüneteket, mert a korai diagnózis segíthet a felépülésben. A szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy az agydaganatok ritkák a többi szemet érintő betegséghez képest.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves