Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

5 kevésbé ismert tünet, ami petefészekrákot jelezhet

2023. november 19.

3 perc olvasás

ELLE

betegség tünetek petefészekrák
5 kevésbé ismert tünet, ami petefészekrákot jelezhet
© Freepik

A petefészekrákot jó okkal nevezik néma gyilkosnak.


A petefészekráknak ugyanis nincs annyi nyilvánvaló tünete, mint például a bőrráknak. Ez persze nem azt jelenti, hogy észrevétlen marad, viszont a kevésbé ismert előjeleket könnyebb figyelmen kívül hagyni.

Könnyű figyelmen kívül hagyni

Shannon Westin, az MD Anderson Cancer Center onkológusa elmondta, a petefészekrák alattomosan csap le, a tünetei pedig annyira diszkréten, hogy az emberek gyakran nem is gondolnak arra, nagyobb baj állhat a háttérben. Emiatt azonban sajnos előfordul, hogy csak későn diagnosztizálnak valakit, pedig a korai felismerés életmentő lehet. Íme 5 tünet, ami petefészekrákot jelezhet. 

Tartós hasi vagy kismedencei fájdalom 

Dr. Mitchel Hoffman, a Moffitt Cancer Center nőgyógyász onkológusa azt mondja a tartós hasi vgy kismedencei fájdalom a petefészekrák elterjedésének egyik jele lehet. Mint mondja, a legtöbb esetben, amikor petefészekrákos beteget műtenek, azzal szembesülnek, hogy a betegség már más területekre is átterjedt. 

Elég sok daganat lehet a kismedencében, a has felső részén, főként a belekben. A rákos sejtek pedig folyadékfelhalmozódást eredményezhetnek, emiatt pedig a beteg erős fájdalmat érezhet, ezen a területen 

– mondja a szakember. 

Hányinger, kevesebb étel 

A petefészekrák, ha terjedni kezd, akkor az befolyásolhatja a belek működését. Előfordulhat krónikus hányinger, de a kevésbé ismert tünetek közé tartozhat az is, ha valaki kevesebbet tud enni, huzamosabb ideig, mint általában. Utóbbit okozhatja egy növekvő daganat, ami miatt felgyülemlik a folyadék, az pedig teltségérzetet okoz. 

Gyakori vizelési inger 

A gyakori vizelési ingert több minden, akár egy felfázás is okozhatja, viszont ha az állapot tartóssá válik, akkor nem árt egy kivizsgálás. A szakértők szerint ugyanis ez a petefészekrákot is jelezheti.

Amikor egy nőben elkezd kialakulni egy daganat, akkor a nyomni fogja a hólyagot, ezzel pedig csökkentheti annak kapacitását. Ez vezethet a gyakori vizelési ingergez 

– magyarázta Dr. Mitchel Hoffman.

Rendszertelen menzesz 

A rendszertelen menstruációnak számos oka lehet, de ez mindenképpen egy olyan dolog, amit érdemes kivizsgáltatni. A petefészekben lévő daganat egyike lehet azoknak a dolgoknak, amik megzavarják a test működését, így a menzeszbe is bezavarhat, sőt totálisan felboríthatja a ciklust. Szóval, ha jelentős változást érzékelsz a mentruációdban, főleg úgy, ha korábban nem volt problémád, akkor feltétlenül fordulj orvoshoz. Nyilván egyből nem kella legroszabbra gondolni, de hogy is szokták mondani? Jobb félni, mint megijedni. 

Gyomorégés 

A gyomorégés hátterében is több dolog állhat, ám ha eddig nem tapasztald ezt a kellemetlen érzést, újfent pedig folyamatosan gyötört, akkor mindenképpen keresd fel a háziorvost, aki be fog utalni különböző vizsgálatokra. A petefészekrák sajnos hatalmas zavart okozhat a belekben, ez pedig szörnyű gyomorégést eredményezhet. 

(via)

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves