Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Friss kutatás

Aggasztó felfedezés: ez az összefüggés a rák és a covid között

2024. június 15.

2 perc olvasás

ELLE

kutatás covid-19 rák Covid
Aggasztó felfedezés: ez az összefüggés a rák és a covid között
© Fotó: Shutterstock/CKA

A kutatók megdöbbentő dolgot észleltek azok körében, akik átestek már a covid-fertőzésen.


Ennyi év után is feltűnik még a covid a hírekben, és persze ahogy szokott, rendszerint nem a jó hírekben. Elég aggasztó kutatási eredményeket közöl ugyanis a The Hill című honlap.

Covid és rák?

Ha a vírusfertőzések és a rák kapcsolatáról van szó, valószínűleg neked is a HPV jut először eszedbe. Nos, amerikai kutatók úgy találták, hogy a covid-19 fertőzés is összefüggésben lehet a rák bizonyos ritka válfajaival.

Bonnie és Bob Krall például egy amerikai házaspár, és ők mindketten relatíve könnyen átvészelték a pandémia időszakát: a feleségnek csak enyhe tünetei voltak, amikor megbetegedett, a férj is elkapta ugyan a vírust, de ő teljesen tünetmentes volt. Évek teltek el azóta, és rövid időkülönbséggel mindkettőjüknél kialakult a rák egy-egy ritka fajtája, Bobnál igazából rögtön kettő is. Őket egy tipikus példaként mutatja be az orvosuk, Kashyap Patel, aki a covid és a rák közötti összefüggést vizsgáló orvoscsoport tagja.

Ezt figyelték meg

A kutatók a következőket figyelték meg a héten megosztott eredmények szerint. Az orvosok néhány nagyon aggasztó dolgot vettek észre a COVID és a rák közötti összefüggéssel kapcsolatban:

  • Az új betegek száma 20-30%-kal növekedett;
  • Több betegnél többször is kialakult daganatos megbetegedés;
  • Házaspárok és testvérpárok mindkét tagja hónapokon belül lett rákos;
  • Volt rákos betegeknél többéves tumormentes időszak után tért vissza a daganat.

Patel szerint a covidot gyakran kísérő gyulladás lehet a kulcs annak felderítéséhez, hogy pontosan mi lehet a kapcsolat a koronavírus és a rákos megbetegedések között.

A gyulladás számos genetikai változást idéz elő a genomban, ami bizonyos embereknél hajlamosíthat a rák kialakulására

– nyilatkozta Patel, aki közel 300 beteg adatait elemzi a gyulladásos biomarkereket figyelve, azt kutatva, hogy mi lehet az, ami a rák és a covid közötti fenti összefüggést okozhatja.

 Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves