Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

Ezek a petefészekrák rejtett tünetei - egy fiatal nő így fedezte a betegséget

2023. november 28.

2 perc olvasás

ELLE

műtét tünetek daganatos betegség petefészekrák
Ezek a petefészekrák rejtett tünetei - egy fiatal nő így fedezte a betegséget
© Shutterstock

A petefészekrák sokakban fel sem merül lehetséges betegségként, pedig már a fiatal nőket is érintheti.


A nőket érintő két leggyakoribb daganatos betegség a mellrák és a petefészekrák – ez utóbbi már a huszonéveseket is érintheti.

A tüneteket nem mindig könnyű felismerni, ezért egy 25 éves kaliforniai nő, Emma Schlamm megosztotta a tapasztalatait, amikre intő jelként kell tekinteni.

Kezdetben erős fájdalmat érzett a hasa bal oldalán, ezért orvoshoz fordult. Mivel egy olyan nagyméretű elváltozást találtak az orvosok az egyik petefészke mellett, amely már műtétet igényelt, eltávolították azt, ám a fiatal nő megpróbáltatásai itt nem értek véget.

A petefészekrák nehezen felismerhető jelei

Emma minél előbb szeretett volna túlesni a műtéten, mert nem tudta elviselni a tudatot, hogy egy daganat lehet a testében. Az operációt követően azonban elkezdett aggódni a termékenységgel kapcsolatos lehetséges következmények miatt, ám az orvosok ekkor megnyugtatták.

Azonban egy évvel később furcsa tüneteket tapasztalt, és egy rutinvizsgálat során lesújtotta a diagnózis: a petefészekrák egy olyan formája alakult ki nála, amely elsősorban a fiatal nők szervezetét támadja meg, és nehezen reagál a kemoterápiás kezelésekre.

Nem igazán emlékszem, mi történt, miután az orvos elmondta a diagnózist, egyszerűen minden elsötétült. Csak édesanyám sírására emlékszem.

Emma ezt követően a petesejtfagyasztás mellett döntött, és végül 18 kemoterápiás kezelésen esett át, mire gyógyultnak nyilvánították.

És hogy milyen tüneteket vett észe elsőként? Puffadást, kismedencei és hasi fájdalmat, valamint sürgető vizelési ingert tapasztalt, amelyek közül mindegyik szokatlan volt.

petefeszekrak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A most 29 éves nő ma már a STAAR Ovarian Cancer Foundation igazgatósági tagjaként tevékenykedik, és bár úgy tűnik, túl van a betegségen, a mai napig tart a rutinizsgálatok eredményétől.

Azért osztotta meg a történetét, mert szerette volna felhívni nőtársai figyelmét, hogy már az első intő jelek esetén is azonnal forduljanak orvoshoz, mert ez életmentő lehet.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves